VS en Bolivia normaliseren diplomatieke betrekkingen

Bolivia's Deputy Foreign Minister Juan Carlos Alurralde (2nd L) and U.S. Department Of State senior official Maria Otero pose after signing an agreement in La Paz November 7, 2011. Bolivia and the U.S. have agreed to restore full diplomatic ties three years after the Andean nation expelled the U.S. ambassador and Drug Enforcement Administration, local media reported. REUTERS/Bolivian foreign bureau /Handout (BOLIVIA - Tags: POLITICS) TRANSPORT SOCIETY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Bolivia's Deputy Foreign Minister Juan Carlos Alurralde (2nd L) and U.S. Department Of State senior official Maria Otero pose after signing an agreement in La Paz November 7, 2011. Bolivia and the U.S. have agreed to restore full diplomatic ties three years after the Andean nation expelled the U.S. ambassador and Drug Enforcement Administration, local media reported. REUTERS/Bolivian foreign bureau /Handout (BOLIVIA - Tags: POLITICS) TRANSPORT SOCIETY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS De Boliviaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Juan Carlos Alurraldee en zijn Amerikaanse ambtgenoot Maria Otero ondertekenden gisteren een overeenkomst in La Paz, Bolivia. Foto Reuters

Bolivia en de Verenigde Staten hebben na drie jaar de betrekkingen genormaliseerd. Bolivia wees in 2008 de Amerikaanse ambassadeur uit op verdenking van samenzwering tegen zijn regering. In datzelfde jaar schortte de Boliviaanse president Evo Morales de werkzaamheden van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA in zijn land op voor onbepaalde tijd.

De landen ondertekenden gisteren in Washington een overeenkomst die de betrekkingen tussen de twee landen weer moet herstellen. Volgens ingewijden is het de bedoeling dat ambassadeurs zo snel mogelijk terugkeren naar de hoofdsteden van beide landen.

De overeenkomst rept niet over een terugkeer van agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA naar Bolivia, de op twee na grootste producent van cocaïne ter wereld. Morales heeft in het verleden echter meermaals gezegd de DEA niet meer toe te zullen laten.

Wel zal de Amerikaanse dienst voor ontwikkelingshulp USAid deel uitmaken van de hernieuwde samenwerking tussen de twee landen. Morales heeft in het verleden, zij het zonder bewijs, USAid ervan beschuldigd tegenstanders van zijn beleid te hebben opgehitst.

Een bron noemde de bestrijding van de drugshandel, handel en Amerikaanse ontwikkelingshulp voor Bolivia als de speerpunten van de nieuwe overeenkomst.

    • Marije Willems