Vederlicht en keurig

None

Oké, het leenwoord ‘acne’ vernederlandsen tot ‘gezichtsbraille’ is geestig. Maar verder valt er nog niet zo veel te lachen om Tatata taal!, de nieuwe taalquiz van Erik van Muiswinkel. Voor de gasten put het programma vooral uit de kaartenbak ‘Cabaret en andere kleinkunsten’. In de eerste aflevering staan tv-komiek Roel C. Verburg, cabaretier Owen Schumacher en lieddichter Ivo de Wijs. Mede hierdoor lijkt het programma op Dit was het nieuws: een pseudo-quiz met grappenmakers, vragen en opdrachtjes die ertoe dienen om zoveel mogelijk grappen uit te lokken.

De deelnemers rijmen verder wat, moeten definities bij gekke woorden bedenken à la Babbelonië. Aardig is het rondje improv à la De vloer op en De Lama’s: korte scènes spelen met een taalhandicap: alles moet rijmen op -oen, of je mag alleen eenlettergreepwoorden gebruiken.

Maar het blijft vederlicht, keurig, hoogstens goed voor een glimlach. Dat kan aan de gasten liggen, dan is er hoop. Bij Dit was het nieuws is de aanleiding voor het grappenvuur ook dun en toch werkt het. Misschien ligt het toch aan de schoolmeestersfeer die om het onderwerp hangt. Je denkt toch aan Onze taal, het Groot Dictee en ‘speelse taalmethodes’.

Dan doen de Britten het beter. Kijk dus liever naar The Story of Language (nrc.nl/bekijks) met Stephen Fry.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken