uitgelicht

None

Film

Les oiseaux du ciel (Eliane de Latour, 2008, Frankrijk/Engeland). Drama over de twee vrienden Shad en Otho die hun armoedige bestaan in Ivoorkust proberen in te ruilen voor een fortuinlijker toekomst in Londen of Parijs. TV5, 18.35-20.15u.

W. (Oliver Stone, 2008, VS). De wereld was een betere plaats geweest als George W. Bush aan de drank was gebleven. Dat valt op te maken uit W., de biopic over George W. Bush, de 43ste Amerikaanse president van de Verenigde Staten. Dit keer geen propaganda, maar een evenwichtige, soms bijna saaie film, maar niet zonder venijn. Stone toont Bush als luie, lawaaierige telg uit een dynastie die zichzelf als Republikeins tegenhanger van de Kennedy’s ziet. Nuchter registreert Stone de vergooide eerste helft van W’s leven en de vaderlijke afkeuring die dat oplevert. Het cruciale moment in W. is de bekering tot born again christen. Dan beschermt alcohol hem niet langer tegen zijn vadercomplex en weet hij in het Witte Huis met potsierlijk vertoon van daadkracht zijn onzekerheid te maskeren. Met Josh Brolin als W., James Cromwell als zijn vader en Richard Dreyfuss als vicepresident Cheney.RTL7, 20.30-23.10u.

Man of the Year (Barry Levinson, 2006, VS). Glansrol van Robin Williams als mateloos populaire tv-komiek die zich half voor de grap gaat mengen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en nog wint ook. De film stapelt moreel dilemma op moreel dilemma en koppelt satire aan politiek. Ook met Christopher Walken, Laura Linney, Jeff Goldblum. RTL7, 23.10-01.30u.

The Name of the Rose (Jean-Jacques Annaud, 1986, West-Duitsland/Italië/Frankrijk). Acceptabele adaptatie van Umberto Eco’s in al zijn lagen (en listen) onverfilmbare roman over misdaad en bijgeloof in de Middeleeuwen. Magnifiek spel van Sean Connery als William of Baskerville. BBC 1, 00.50-02.55u.

Informatief

Hawaii - Inside paradise. Vijfdelige serie over de tropische eilandengroep in de Stille Oceaan die in 1898 door de Verenigde Staten geannexeerd werd. Vanavond over Maui, het op een na grootste eiland van de archipel. De net achttien geworden Kai Lenny surft er bij voorkeur in de baai die Jaws wordt genoemd. Als wind en tij gunstig zijn, rollen golven zo hoog als een flatgebouw op het strand af. Ed Lyman zit ook veel op het water: tussen december en april fungeert het warme water voor de kust als kraamkamer voor walvissen. Menig jong raakt verstrikt in visnet, ankerketting of betonningskabel. Ed en zijn team staan altijd paraat om per rubberboot toe te snellen en de dieren te bevrijden.Arte, 19.30-20.14u.

Mediator - Histoire d’une dérive. Documentaire over het schandaal rond een geneesmiddel dat in Frankrijk werd voorgeschreven aan diabetespatiënten. Ofschoon al in 1997 bekend was dat het geen enkele invloed op diabetes had, maar wel ernstige hart- en longklachten veroorzaakte, bleef het tot november 2009 op de markt. Dat het uiteindelijk van de markt werd gehaald, was te danken aan een longspecialiste die drie jaar lang moest knokken tegen de Agence française de sécurité sanitaire des produits de santé (Afssaps) voordat het middel verboden werd. Afssaps moet in Frankrijk toezicht houden op de medicijnenmarkt, maar wordt geheel door de farmaceutische industrie zelf gefinancierd. Arte, 20.15-21.05u.

Koppen XL: For one night only. BBC-documentaire over de Britse gehandicapte Asta Philpot. Hij is 25, maar heeft nog nooit een vriendin gehad. Nadat hij in Spanje door een hoer ontmaagd is, organiseert hij een reisje voor lotgenoten.Eén, 21.25-21.55u.

Shock doc: Gangland - The Aryan Brotherhood. Documentaire over de blanke racistische bende die in Amerikaanse gevangenissen verantwoordelijk wordt gehouden voor 21 procent van de moorden die daar gepleegd worden. Aangezien veel leden toch al levenslang hebben, trekken ze zich weinig aan van sancties.RTL5, 23.00-00.00u.

Amusement

That 70’s Show. Sitcom over teenagers die in de jaren 70 opgroeien in Wisconsin. Met o.a. Ashton Kutcher, die tegelijkertijd op Veronica te zien is als opvolger van Charlie Sheen in Two and a half men.Comedy Central, 21.00-21.30u.

Later live... with Jools Holland. Vanavond spelen Lou Reed en Metallica werk van Lulu en een of twee oude nummers van de Velvet Underground. Andere artiesten vanavond: de groep Various Cruelties; Steve Earle en zijn band The Duke plus echtgenote Alison Moorer; Aaron Neville; Nile Rodgers.BBC 2, 23.00-23.30u.