Stemmen

Zo. Weten we ook weer hoe de financiële markten aankijken tegen democratie.Papandreou wil referendum.

‘Bloedbad op beurzen.’

Papandreou schrapt referendum.

‘Koersen naar recordwinst.’

Tja, hoe haal je het ook in je hoofd: als volksvertegenwoordiger het volk raadplegen? Natuurlijk zeggen de Grieken ‘nee’ als ze beseften wat hun boven het hoofd hangt. Hier wordt namelijk het gebruikelijke, uit de Derde Wereld bekende IMF-medicijn toegediend: wacht eerst totdat een land aan de rand van de afgrond staat en beloof dan noodhulp in ruil voor de totale ontmanteling van de publieke sector. Voordeel: banken en multinationals kunnen de sector voor een spotprijs inlijven en de bevolking zit voor minstens dertig jaar vast aan hun nieuwe schuldeiser IMF.

En vergis je niet: dat ‘wachten’ is een cruciaal onderdeel in de strategie. Voor de camera’s is het al drie jaar „vijf voor twaalf” in Europa, maar achter de schermen wordt een échte oplossing zo lang mogelijk vooruitgeschoven. Dat is geen onwil, of gebrek aan leiderschap, dat is machtspolitiek: de crisis opvoeren tot de ander geen kant meer op kan. Het enige wat de gewenste uitkomst dan nog kan dwarsbomen, is een bemoeizuchtig volk. „Levensgevaarlijk”, noemde Merkel dat.

Zij vertrouwt liever speculanten.

Hoe hoog de nood in de financiële sector is, lezen we terug in de jaarcijfers. ING, in 2008 nog goed voor 10 miljard staatssteun, presenteerde vorige week een netto kwartaalwinst van 1,7 miljard – omgerekend 13.000 euro per minuut. Bestuursvoorzitter Jan Hommen kondigde direct daarna het ontslag van 2.700 werknemers aan. Om „de kosten te drukken”. Nu zult u zeggen: dé Jan Hommen? De man die zichzelf afgelopen maart nog een bonus van 1,25 miljoen liet uitbetalen wegens „uitstekende resultaten”?

Ja, die.

Wees gerust, de Quote 500 haal je er niet mee. De instapprijs voor de rijkenlijst is met 55 miljoen nog nooit zo hoog geweest. Nieuw in de top-10: John de Mol, die furore maakte met zijn format The Voice. Komend jaar wordt de show voor het eerst ook in Griekenland uitgezonden. Heeft ’t volk toch nog iets om op te stemmen.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg