SocGen worstelt met de crisis

Société Générale zag de winst in het derde kwartaal fors dalen. De bank dumpte sinds begin dit jaar voor 2,5 miljard euro aan staatsobligaties uit Europese probleemlanden en is hard op zoek naar kapitaal.

Staatsobligaties verkopen en afschrijven. Winst aan de reserves toevoegen, geen dividend betalen en onderdelen verkopen. En dan maar hopen dat de beleggers weer vertrouwen krijgen.

Société Générale (SocGen), de twee na grootste bank van Frankrijk, presenteerde vanochtend de resultaten over het derde kwartaal van dit jaar.

De Frans bank is flink geraakt door de schuldencrisis in Europa. De bank had een aanzienlijke portefeuille met staatsobligaties van Griekenland, Italië en Spanje opgebouwd. Dat leek voor het uitbreken van de schuldencrisis een veilige belegging. Maar de afgelopen maanden zijn deze schuldpapieren veranderd in hete kolen, waar banken vanaf willen.

Dat is Société Générale het afgelopen kwartaal aardig gelukt. Eind december 2010 had de bank nog 6,1 miljard euro aan obligaties van Spanje, Italië, Griekenland, Ierland en Portugal. De afgelopen drie maanden is deze portefeuille afgebouwd tot 3,4 miljard euro. Deels door een afschrijving van 333 miljoen euro op het Griekse staatspapier en door het verkopen van deze beleggingen. Zo daalde het bezit aan Italiaans schuldpapier van 2,4 miljard naar 1,57 miljard euro. Spaans papier werd afgebouwd van 1,3 miljard naar 680 miljoen euro. En het Griekse aandeel op de balans ging van 2,4 miljard naar 660 miljoen.

De fikse afschrijving – een zogeheten haircut van 60 procent, meer dan het Europees afgesproken percentage van 50 procent – op Griekse obligaties heeft er voor gezorgd dat de winst van de bank het afgelopen kwartaal fors gedaald is. Concurrent BNP Paribas maakte vorige week ook een afschrijving van 60 procent bekend op Grieks schuldpapier (2,2 miljard euro).

De winst van Société Générale kwam uit op 622 miljoen euro, een daling van 30,6 procent in vergelijking met 896 miljoen euro hetzelfde kwartaal vorig jaar. Een meevaller afgelopen kwartaal was de herwaardering van eigen schuld. Dat leverde een boekwinst van 542 miljoen euro op. Die boekwinst is mogelijk doordat door slechte economische omstandigheden de schuld van een financiële instelling op de markt minder waard wordt. Stel die financiële instelling koopt die schuld vervolgens terug op de markt tegen dat lagere bedrag, dan wordt er winst gemaakt op de eigen schuld. Maar het is niet nodig om de schuld ook daadwerkelijk terug te kopen. De boekwinst mag al bijgeschreven worden als de mogelijkheid zich voordoet.

Beleggers reageerden vanochtend enthousiast op de inspanningen van Société Générale het afgelopen kwartaal om de balans weer op orde te krijgen. Het aandeel stond in de ochtend met zo’n 8 procent winst op 18,89 euro.

Begin september kreeg de bank flinke klappen op de beurs in Parijs. Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde in die periode de kredietstatus van Société Générale en Crédit Agricole vanwege de grote hoeveelheid staatsobligaties van de Zuid-Europese landen die deze banken in bezit hadden. De beurswaarde van Société Générale is dit jaar al met 55,5 procent gedaald tot ruim 14,6 miljard euro.

Analisten vreesden begin september dat Franse banken vooral in de problemen zouden komen omdat ze voor hun financiering grotendeels afhankelijk zijn van marktfinanciering. Door de schuldencrisis en de onzekerheid op de financiële markten is het voor banken echter steeds lastiger om geld uit de markt te halen. Voor de meeste Europese banken is dat op dit moment alleen mogelijk door zogeheten covered bonds uit te geven, leningen met een onderpand.

Daarnaast moeten banken de komende jaren aan steeds strengere kapitaaleisen voldoen. Zo kondigde de European Banking Authority (EBA) eind oktober aan dat banken in de toekomst 9 procent kernkapitaal moet hebben. Société Générale had bij die berekening van de EBA rond de 3,3 miljard euro nieuw kapitaal nodig. de bank liet vandaag weten dat onder meer door het schrappen van dividend dit bedrag inmiddels gedaald is tot 2,1 miljard euro. Dat hoopt de bank in juni volgend jaar bij elkaar te hebben door winst en de verkoop van onderdelen.

    • Tom Kreling