Sarkozy: Netanyahu is een leugenaar

U.S. President Barack Obama (R) and France's President Nicolas Sarkozy are seen in this still image taken from video as they are interviewed on French TV following the G20 summit in Cannes November 4, 2011. REUTERS/Handout (FRANCE - Tags: POLITICS BUSINESS MEDIA) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
U.S. President Barack Obama (R) and France's President Nicolas Sarkozy are seen in this still image taken from video as they are interviewed on French TV following the G20 summit in Cannes November 4, 2011. REUTERS/Handout (FRANCE - Tags: POLITICS BUSINESS MEDIA) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Sarkozy en Obama tijdens een gezamenlijke persconferentie op de G20-top vorige week. Foto Reuters

Sarkozy heeft genoeg van de Israëlische premier Netanyahu en noemt hem “een leugenaar”. Dat zei hij tijdens de G20-top vorige week in een gesprek met Obama. De Franse pers wist de uitspraken op te vangen uit een privégesprek tussen de twee. Dat meldt de Franse nieuwsrubriek Arrêt sur Images, de berichten worden bevestigd door andere media.

Sarkozy zou tegen Obama hebben gezegd:

“Ik kan Netanyahu niet uitstaan, hij is een leugenaar.”

Waarop Obama zou hebben gereageerd:

“Jij bent hem zat, maar ik heb elke dag met hem te maken.”

Een verslaggever van Reuters was bij de ontmoeting tussen Sarkozy en Obama en kan de uitspraken bevestigen. Er zijn (tot dusver) geen opnames van het privégesprek naar buiten gekomen.

Frankrijk stemde onlangs in met de Palestijnse toetreding tot Unesco, tot ergernis van Israël. Naar aanleiding van de goedkeuring van het Palestijnse verzoek heeft Israël de betaling van twee miljoen dollar aan de VN-organisatie aan contributie bevroren. Het nieuw verworven lidmaatschap van de Palestijnen maakt onderdeel uit van een Palestijnse campagne om volledig lidmaatschap te verwerven bij de Verenigde Naties.

    • Marije Willems