Rosenthal roept Egyptische ambassadeur op matje

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) roept de Egyptische ambassadeur op het matje. Egypte weigerde een visum te verstrekken aan PVV-Kamerlid Raymond de Roon. Dat heeft een woordvoerder van de minister vandaag laten weten, meldt persbureau Novum.

De Roon zou met de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer een werkbezoek brengen aan Egypte. De reis is na de weigering van De Roon geannuleerd. Zowel de Kamer als het kabinet heeft er bij Egypte ‘veelvuldig’ op aangedrongen een visum aan De Roon te geven.

De PVV’er heeft zich geregeld kritisch uitgelaten over het nieuwe bewind in Egypte. De Roon pleitte onder meer voor uitzetting van de Egyptische ambassadeur naar aanleiding van het geweld tegen kopten.

Rosenthal zei eerder dinsdag al dat hij het teleurstellend vond dat er geen visum is gekomen. “Ik heb deze teleurstelling kenbaar gemaakt aan mijn Egyptische collega”, liet hij weten. PVV-leider Geert Wilders sprak in een reactie van een ‘grove schande’.