Robotvliegtuigen gaan branden opsporen

Onbemande vliegtuigen gaan bos- en duinbranden opsporen. Reden voor de test: de veiligheidsrisico’s voor verkenners zijn te groot.

De brandweer in de Noord-Hollandse kustplaats Bergen gaat de komende twee jaar een test uitvoeren waarbij onbemande vliegtuigen – drones – worden ingezet om bos- en duinbranden op te sporen. Aanleiding voor de proef is een serie branden die de afgelopen jaren woedde in het duingebied tussen Schoorl en Bergen aan Zee.

Nu worden er nog menselijke verkenners ingezet bij het lokaliseren en in kaart brengen van natuurbranden. Door het ontstaan van giftige rookwolken en de snelle verspreiding van het vuur brengt dat grote veiligheidsrisico’s met zich mee voor de verkenners.

De brandweer in het Noord-Hollandse Bergen gaat daarom gebruik maken van Fireswarms: kleine vliegtuigen die bij een brandmelding de lucht worden ingestuurd.

Met behulp van sensoren en camera’s zoeken de robots vervolgens naar plekken met hoge koolmonoxideconcentraties en verhoogde temperaturen.

Ook tijdens blusoperaties blijven de vliegtuigen operatief om de brand in de gaten te houden. (NRC)