Robot spoort branden op

De brandweer in de Noord-Hollandse kustplaats Bergen gaat de komende twee jaar een test uitvoeren waarbij onbemande vliegtuigjes – drones – worden ingezet om bos- en duinbranden op te sporen. Aanleiding voor de proef is een serie branden die de afgelopen jaren woedde in het duingebied tussen Schoorl en Bergen aan Zee.

Nu worden er nog menselijke verkenners ingezet bij het lokaliseren en in kaart brengen van natuurbranden. De snelle verspreiding van het vuur en de ermee gepaard gaande rookwolken is voor hen riskant.

De brandweer in Bergen gaat daarom gebruikmaken van FireSwarms: mini-vliegtuigen die bij een brandmelding in de lucht worden gestuurd. Met behulp van sensoren en camera’s zoeken de robots vervolgens naar plekken met hoge koolmonoxideconcentraties en verhoogde temperaturen. Tijdens het blussen blijven de vliegtuigjes actief.

Tussen augustus 2009 en mei 2011 werd in het duingebied tussen Schoorl en Bergen aan Zee 280 hectare natuur verwoest door brand.