Rechtse Rajoy is favoriet in Spanje

Met nog twaalf dagen te gaan tot de Spaanse verkiezingen kan het premierschap Mariano Rajoy bijna niet meer ontgaan. De leider van de oppositionele centrumrechtse Volkspartij (PP) verstevigde gisteren zijn riante voorsprong in de peilingen door in het enige tv-debat met zijn socialistische tegenstrever Alfredo Pérez Rubalcaba met gemak overeind te blijven.

Het twee uur durende debat stond bijna geheel in het teken van de crisis. De Spaanse economie verkeert sinds drie jaar in een vrije val, de werkloosheid bedraagt officieel 22 procent en vertrekkend premier Zapatero moest de verkiezingen deze zomer vervroegen om te voorkomen dat de eurocrisis zijn land verder richting financiële afgrond duwde.

Rubalcaba’s grootste handicap is dat hij tot drie maanden terug een prominent lid was van de impopulaire regering-Zapatero. Daar hij bekendstaat als een behendig debater gold dit debat als zijn beste kans de campagne nog spannend te maken.

Zijn strategie om het gedesillusioneerde socialistische electoraat op 20 november alsnog naar de stembus te krijgen was gisteren helder: angst en verwarring zaaien over de ‘verborgen agenda’ van Rajoy. Meermaals citeerde hij uit het PP-programma en vroeg hij details en concrete beleidsplannen. Hij suggereerde dat Rajoy pensioenen wil versoberen, uitkeringen verlagen en het ontslagrecht versoepelen. „Als u zou vertellen wat voor plannen u in uw hoofd heeft, zouden zelfs uw eigen kiezers niet op stemmen.”

Rajoy begon het debat stroef en las vaker dan Rubalcaba van papier. Ook noemde hij Rubalcaba twee keer „per ongeluk” ‘Rodríguez’, de eerste achternaam van premier Zapatero. Maar op alle verwijten over vage of verborgen plannen had hij steeds één uiterst effectief antwoord: „Ik zal niet doen wat u heeft gedaan.” Vervolgens somde hij de impopulaire maatregelen op waarmee de socialisten de crisis de afgelopen drie jaar tevergeefs te lijf gingen.

    • Merijn de Waal