Premies aanvullende zorgverzekering stijgen

De premies voor de ‘aanvullende’ zorgverzekering stijgen volgend jaar opnieuw. Dat blijkt nu de tarieven bekend zijn van verzekeraars die ongeveer de helft van de Nederlandse markt bedienen.

Volgens gegevens op verzekeringssite Independer varieert de stijging van 5 tot ruim 40 procent. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking, 86 procent, is aanvullend verzekerd.

Een uitschieter, zo bleek bij de vanochtend bekendgemaakte premies van Zilveren Kruis Achmea, is het ‘aanvullende’ pakket voor jongeren tussen 18 en 22 jaar die ook verzekerd zijn voor de tandarts: zij zullen volgend jaar twee keer zoveel premie moeten betalen.

Negentig procent van de bevolking is verzekerd bij één van de vier grote verzekeraars: Zilveren Kruis Achmea, CZ, Menzis en Univé. Bij Menzis, zo is nu bekend, stijgen de aanvullende premies met gemiddeld 9 procent. Bij Zilveren Kruis Achmea betalen 65-plussers volgend jaar 5 tot 10 procent meer per maand. Univé maakte zijn tarieven vanochtend ook bekend: de premie van de aanvullende pakketten stijgt gemiddeld met 6 procent.

Op 19 november moeten alle verzekeraars hun premies hebben gepubliceerd. Dan heeft de klant ruim een maand de tijd om over te stappen naar een andere verzekeraar.

Sinds 2005 is het de bedoeling dat zorgverzekeraars met elkaar concurreren. Jaarlijks stapt maar een paar procent van de verzekerden over naar een concurrent.

Ook de premies voor de verplichte basiszorgverzekering, die voor iedereen gelijk is, stijgen. Die verzekering dekt alle grote medische ingrepen, behalve tandheelkundige. De stijging schommelt rond de 2 procent. De gemiddelde premie komt uit op ongeveer 105 euro per maand.

    • een onzer redacteuren