Populistisch = jong + man

Internet speelt een belangrijke rol bij rechts-nationalistische partijen.

Rechts-populistische partijen groeien in heel Europa. Hun nationalistische, anti-immigratieboodschap slaat vooral aan bij jonge mannen die cynisch zijn over de nationale politiek en de Europese Unie. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd rapport van Demos.

De Britse denktank heeft kwantitatief onderzoek gedaan naar de aanhang van rechts-populistische partijen op internet. Via Facebookpagina’s hebben ze de 436.000 volgers van veertien politieke partijen onderzocht. Driekwart blijkt man en tweederde onder de dertig.

Ruim 10.000 aanhangers hebben een gedetailleerde vragenlijst ingevuld. Daaruit blijkt dat ze zich vooral zorgen maken over immigratie en de gevolgen daarvan voor de nationale identiteit. Dit was onder jonge aanhangers groter dan bij ouderen, terwijl eerdere onderzoeken lieten zien dat vooral ouderen tegen immigratie zijn. De meeste respondenten maken zich meer zorgen over islam en immigratie dan over de crisis – overigens is het onderzoek uitgevoerd voordat de eurocrisis verergerde.

Demos verwacht dat de aanhang van rechts-populistische partijen door de crisis zal groeien. Veel partijen richten hun kritiek niet alleen op de islam en immigratie, maar ook op de Europese Unie. Rechts-populistische partijen zijn van oudsher sterk in Frankrijk, Oostenrijk, Italië en België, maar hebben in de afgelopen jaren ook voet aan de grond gekregen in Nederland en Scandinavië. (NRC)