Palestijnen: niet genoeg steun in Veiligheidsraad

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad Malki tijdens een speech voor Unesco vorige maand. Foto AFP / Miguel Medina

Er is onvoldoende steun in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor de erkenning van een Palestijnse staat. Dat heeft de Palestijnse minister van buitenlandse zaken Riad Malki vandaag voor het eerst toegegeven, meldt persbureau AP.

De Palestijnen hebben voor toekenning van een lidmaatschap van de VN negen van de vijftien stemmen in de Veiligheidsraad nodig. Ook is het vereist dat geen enkele van de vijf permanente lidstaten zijn vetorecht gebruikt.

“Het is wel duidelijk, met de tegenwerking en het ingrijpen van de Verenigde Staten, dat we deze negen stemmen niet gaan halen”, zei Malki. Als de Veiligheidsraad het verzoek afwijst, kunnen de Palestijnen het wel nog voorleggen aan de Algemene Vergadering.

De VS en Israël zijn sinds het begin gekant tegen een VN-lidmaatschap voor de Palestijnen. Volgens de twee landen kan vrede alleen worden bereikt door middel van onderhandelingen.

    • Lex Boon