Orka moet twee weken wachten

Het lot van orka Morgan is nog altijd niet beslecht. De Amsterdamse rechtbank boog zich gisteren over de mogelijke verhuizing van Morgan naar een dierenpark op Tenerife. Het leidde tot een harde confrontatie tussen voor- en tegenstanders van de verhuizing.

Over één ding zijn alle partijen het eens: Morgan moet snel weg uit het kleine Dolfinarium in Harderwijk, waar het dier is opgevangen nadat ze vorig jaar sterk vermagerd werd gevonden in de Waddenzee. Het dolfijnenpark denkt dat Morgan zich in Tenerife kan aansluiten bij een orkafamilie.

Maar de Orka Coalitie, een samenwerkingsverband van natuurbeschermingsorganisaties, probeert de verhuizing te blokkeren. Volgens de Orka Coalitie is de kans aanzienlijk dat Morgan door haar soortgenoten in Tenerife niet wordt geaccepteerd; haar vocale repertoire zou niet overeenkomen met de groep orka’s daar. „Ze spreken een heel ander dialect”, aldus advocaat Wijngaarden. Volgens hem is het dier het meest gebaat bij terugkeer naar zee.

Het Dolfinarium verzet zich fel tegen uitzetten in de natuur. Morgan zou dan op zichzelf zijn aangewezen, omdat ieder spoor van haar orkafamilie ontbreekt. „Dat zou moord op termijn betekenen”, zegt Bert van Plateringen van het Dolfinarium, dat gewoon doorgaat met de voorbereidingen voor transport naar Tenerife. Over twee weken velt de rechtbank een definitief oordeel over de nieuwe verblijfplaats van de orka.