Ook Prins William bespied door schandaalkrant

Het laatste exemplaar van News of the World, de krant die door eigenaar Rupert Murdoch in juli werd opgedoekt vanwege het afluisterschandaal. Foto Reuters / Paul Hackett

De Britse prins William is ook slachtoffer geworden van spionagepraktijken van de opgeheven Britse schandaalkrant News of the World. Een privédetective, Derek Webb, ging in opdracht van de krant de gangen na van de prins en talloze andere beroemdheden en politici, meldde de BBC vandaag.

Webb bespioneerde de prins in 2006, toen hij een bezoek bracht aan Gloucestershire, waar zijn vader prins Charles een landhuis heeft.Gisteren werd al bekend dat NotW ook opdracht had gegeven tot het bespieden van de advocaten van slachtoffers van afluisterpraktijken van de krant.

Volgens de BBC werkte Webb acht jaar voor NotW en ging hij in die tijd de gangen na van meer dan negentig personen, voornamelijk beroemdheden en politici. “Het kwam erop neer dat ik opschreef wat voor kleding ze droegen, in wat voor auto ze reden, wie ze ontmoetten, waar ze mensen ontmoetten, de tijden - de tijden waren erg belangrijk - en dat hield ik bij”, zei Webb tegen de Britse omroep.

Hoewel het niet bij wet verboden is om op deze manier informatie te verkrijgen, is het bespioneren van mensen na het bekendworden van de werkwijze van NotW in een bijzonder kwaad daglicht komen te staan. Mediamagnaat Rupert Murdoch doekte zijn krant in juli op toen duidelijk werd dat NotW het afluisterschandaal niet te boven zou komen. News International, moederbedrijf van NotW, zei maandag dat de bespiedingen ‘zwaar ongepast’ waren.

    • Lex Boon