Nieuw in Pakistan: lachen om de fundamentalisten

Satire in Pakistan vergt moed en is zeldzaam. Maar nu dagen drie jongeren radicale moslims en de generaals uit. De Pakistanen smullen ervan.

Veel te lachen valt er niet meer in Pakistan. Wie kritiek uit op het machtige Pakistaanse leger of het opneemt voor mensen die vastzitten op verdenking van godslastering, speelt met zijn leven. Verscheidene mensen hebben zulke waaghalzerij dit jaar al met de dood bekocht.

Des te opmerkelijker is het dat een band van drie jonge Pakistanen in Lahore het lef heeft in een satirisch filmpje op YouTube de draak te steken met de opperbevelhebber van de strijdkrachten en met radicale geestelijken. Waarna ze schertsend spandoeken omhoog houden met teksten dat ze zijn gesponsord door zionisten en: 'Als je een kogel door mijn hoofd wil, geef aan: like this videó’.

Honderdduizenden hebben inmiddels de video aangeklikt en het is in Pakistan zelf door velen verwelkomd als een welkome frisse wind.

„Dit biedt hoop voor een werkelijk vrije samenleving op een dag, waar het niet langer taboe is je mening te geven”, schreef een fan enthousiast op de website van de krant Dawn. Ook in Pakistans aartsrivaal India heeft het filmpje opzien gebaard.

De band noemt zichzelf Beygairat Brigade, wat zoveel betekent als Brigade zonder Eer. In hun slechts enkele minuten durende optreden brengen ze, uitgedost als schooljongens, in het Punjabi het lied ‘Aalu Anday’ (Aardappels en Eieren) ten gehore. Een ironische verwijzing naar maaltijden zonder vlees, voor de meeste Pakistanen een onmisbaar ingrediënt. Ze geven ermee aan dat het volk iets belangrijks mist in de samenleving: vrijheid.

Waren de de drie jonge satirici niet bang, toen ze met dit project begonnen? „We waren doodsbang, toen we de video vrijgaven”, bekende Ali Aftab Saeed (27), de leider van de band, in een interview met een Indiaas televisiestation. Maar, na veel positieve respons gleed die angst van hen af.

Het drietal, onder wie een pas vijftienjarige gitarist, zingt onder meer over de machtige chef van de strijdkrachten, generaal Ashfaq Parvez Kayaan, die volgens hen „een winterslaap” is begonnen na veel ophef over zijn herbenoeming voor drie jaar.

De band heeft zich vooral laten inspireren door de moord begin dit jaar op de gouverneur van de Punjab, Salman Taseer, die openlijk had gepleit voor versoepeling van de strenge wet op de godslastering. Zijn moordenaar wordt door veel fundamentalisten als iemand van koninklijke bloede behandeld, spot de band. De enige Pakistaanse Nobelprijswinnaar, de natuurkundige Abdus Salaam, lid van de vervolgde sekte van de Ahmadiyah, dreigt intussen vergeten te raken. Ook maakt Beygairat zich vrolijk over een fundamentalist, die vermomd als vrouw achter een sluier aan militairen ontkwam.

„We zijn anti-extremistisch”, vat Saeed het credo van de band samen. „Er moet geen heilige koe zijn.”