Moderne kerncentrale levert nog meer stroom

Ik ben het helemaal eens met André Wakker (Opinie, 26 oktober). Op een klein puntje moet ik hem evenwel corrigeren. Moderne kerncentrales – ik denk in het bijzonder aan de EPR, die reeds in aanbouw is in Finland en Frankrijk – zullen 12 à 13 miljard kilowattuur stroom per jaar produceren. Voor wat betreft Nederland komt dit overeen met een kleine 10 procent van het stroomverbruik van nu en niet slechts 4 procent, zoals Wakker stelde.

Pas als het aantal kerncentrales groter wordt dan vijf, zullen ze tijdens daluren geleidelijk aan meer moeten worden teruggeregeld en zal de productie per centrale langzaam iets teruglopen. Voor het leveren van 83,5 procent van alle stroom zou dan kunnen worden volstaan met negen kerncentrales. Deze zouden elk gemiddeld 9,3 procent van de vraag leveren, met als voorwaarde dat kernenergie ‘voorrang op het net’ geniet. Dit kan worden gerechtvaardigd door de afwezigheid van schadelijke emissies en de zeer lage variabele kosten per kilowattuur.

Arie C. de Goederen

Boskoop

    • Arie C. de Goederen