Kortkolom binnenland

Verdachte van moord op Endstra uitgeleverd

Amsterdam. De 47-jarige Rus die vorige maand in Polen is aangehouden op verdenking van de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra, is uitgeleverd aan Nederland. Dat heeft het Openbaar Ministerie bevestigd. De rechtbank in Amsterdam besloot gisteren dat de Rus nog veertien dagen mag worden vastgehouden. Endstra werd in 2004 voor zijn Amsterdamse kantoor geliquideerd. De politie zou daar DNA-sporen hebben gevonden, die via een internationale politiedatabank op de Rus konden worden teruggevoerd. Mogelijk kan die zeggen wie opdracht tot de moord gaf. Heineken-ontvoerder Willem Holleeder is er vaak mee in verband gebracht; Endstra zei door hem te worden afgeperst. (NRC)

Opnieuw Tilburgs zwembad gesloten

Tilburg. Het Tilburgse zwembad Stappegoor blijft vandaag dicht. Er is corrosie gevonden aan de ophangsystemen van het plafond. Pas als dat probleem verholpen is, gaat het zwembad weer open, aldus de gemeente. Een week geleden stortten in een ander Tilburgs zwembad, Reeshof, twee geluidsboxen naar beneden door corrosie. Een baby van vijf maanden kwam daarbij om, de moeder raakte zwaargewond. De corrosie in zwembad Stappegoor is gevonden bij extra inspecties na het ongeluk. (NRC)

Twaalf jaar voor moord op miljonairsdochter

Amsterdam. De 50-jarige Bob H. is door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot twaalf cel voor het ombrengen van zijn partner, miljonairsdochter Sandra Hazeleger. Tegen H. was veertien jaar geëist. Hij wurgde de 45-jarige vrouw eind februari met een hondenriem in hun woning in Soesterberg. De twee, die samen vier kinderen hebben, hadden al een tijd relatieproblemen. De 45-jarige vrouw werd enkele dagen na de moord gevonden in de bossen bij het Utrechtse Woudenberg. (Novum)

Filmers geweerd bij rechtszaak Robert M.

Amsterdam. Documentairemakers Maria Mok en Meral Uslu mogen niet meer filmen tijdens de rechtszittingen in de Amsterdamse zedenzaak. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vanmorgen bekendgemaakt. Mok en Uslu filmen de verdediging van hoofdverdachte Robert M.. Advocaat Richard Korver heeft namens een deel van de ouders die hij vertegenwoordigt bezwaar gemaakt tegen hun aanwezigheid in de rechtszaal. Omdat de zittingen steeds inhoudelijker worden, en uit privacyoverwegingen, wil de rechtbank nu zelf de regie over opnames houden. (NRC)

Egypte weigert PVV’er visum, bezoek afgelast

Den Haag. Een werkbezoek van de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken aan Egypte gaat komend weekeinde niet door. De commissie ziet ervan af nadat Kamerlid De Roon (PVV) een visum was geweigerd. De Roon heeft zich herhaaldelijk negatief uitgelaten over de nieuwe leiders in Egypte die aan de macht kwamen als gevolg van de ‘Arabische lente’. Vorig jaar zag de buitenlandcommissie af van een bezoek aan Turkije omdat PVV-leider Wilders geen visum kreeg. (NRC)

Rotterdamse Maassilo dicht na knokpartij

Amsterdam. De Rotterdamse uitgaansgelegenheid Maassilo, waar zondagochtend een massale vechtpartij uitbrak, is de komende twee weken gedeeltelijk gesloten. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb gisteren besloten. Bij de vechtpartij raakten negen mensen gewond, van wie er zes naar het ziekenhuis moesten. (Novum)