Kort nieuws Buitenland

Saoedische defensie naar prins Salman

Dubai. De Saoedische koning Abdullah heeft zijn halfbroer prins Salman bin Abdelaziz benoemd als minister van Defensie, als opvolger van Salmans oudere broer, kroonprins Sultan, die vorige maand is overleden. Salman (76) was sinds bijna vijftig jaar gouverneur van Riad. De Saoedische minister van Defensie heeft een miljardenbudget voor wapenaankopen; een jaar geleden kocht Saoedi-Arabië voor 60 miljard dollar wapens in de VS. Salman is met zijn benoeming de facto opgeklommen naar de derde plaats in de hiërarchie na de koning en de nieuwe kroonprins, minister van Binnenlandse Zaken Nayef. (Reuters)

Australië krijgt eigen handel in CO

2-emissies

Canberra. Australië wordt na de Europese Unie de tweede grote economie in de wereld waar gehandeld kan worden in kooldioxide-emissies, een broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Het Hogerhuis heeft gisteren ingestemd met de wet, die wordt gezien als een grote overwinning voor premier Julia Gillard. Er was veel weerstand tegen de wet, vooral bij de steenkolenindustrie. Bedrijven betalen tot juli 2015 een vaste prijs voor hun CO2 van 23 Australische dollar (ruim 17 euro) per ton. Daarna wordt het mogelijk om emissies te verhandelen. Premier Gillard hoopt dat de wet helpt om de moeizame internationale klimaatonderhandelingen, eind van de maand in Durban, vlot te trekken. (Reuters)

Doden aan vooravond verkiezingen Liberia

Monrovia. Bij ernstige ongeregeldheden aan de vooravond van de presidentsverkiezingen vandaag in Liberia zijn gisteren zeker twee doden gevallen. De slachtoffers zijn aanhangers van Winston Tubman, de kandidaat van het Congress for Democratic Change. Hij zou het in de tweede ronde opnemen tegen president Ellen Johnson Sirleaf, maar heeft vorige week zijn aanhangers opgeroepen de verkiezingen te boycotten wegens fraude. Op verscheiden plaatsen hebben aanhangers van hem gedemonstreerd. Overigens hebben internationale waarnemers bij de eerste stemronde, op 11 oktober, weinig onregelmatigheden ontdekt. (AFP. AP)

Politicus Congo: haal aanhangers uit cel

Kinshasa. De Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi heeft zijn mensen opgeroepen aanhangers uit de cel te halen als ze vandaag niet worden vrijgelaten. Het gaat om aanhangers die tijdens recente protesten zijn opgepakt. De regering noemt de oproep van Tshisekedi verraad. Mensenrechtengroepen hebben gewaarschuwd voor geweld voorafgaand aan de verkiezingen van 28 november. Het is de tweede keer dat Congo naar de stembus gaat sinds de oorlog (1998-2003). Tshisekedi boycotte de eerste verkiezingen in 2006, omdat er sprake zou zijn van fraude. (BBC)