‘Karremans wist wel van tevoren van massamoord in Srebrenica’

Thom Karremans, de commandant van Dutchbat in Srebrenica, wist wel degelijk van tevoren dat duizenden moslims vermoord zouden worden na de val van Srebrenica in 1995. Dat verklaart Ger Kremers, voormalig chirurg van Dutchbat, morgenavond in het tv-programma KRO Profiel, meldt het AD vanochtend.

Kremers beweert in het programma dat Karremans onder ede heeft gelogen tegen zowel het Joegoslavië Tribunaal als de parlementaire enquêtecommissie die de massamoord in Srebrenica onderzocht. Volgens Kremers zag hij samen met Karremans hoe in juli 1995 zo’n achtduizend moslims werden weggevoerd door de soldaten van Mladic. Karremans zou toen tegen Kremers hebben gezegd dat het “niet goed met ze zou aflopen”.

Karremans zelf zegt in een reactie tegenover het AD dat hij bij zijn “eerdere woorden” blijft, wat betekent dat hij ontkent dat hij zelf heeft gezien hoe de moslims werden afgevoerd. Karremans heeft gisteren bij de KRO een verbod op de uitzending van Profiel geëist, maar daarmee wilde de omroep niet akkoord gaan.

De beschuldiging aan het adres van Karremans komt op een pikant moment, omdat justitie momenteel op basis van aangiften van familieleden van de omgekomen moslims onderzoekt of Karremans persoonlijk iets te verwijten valt wegens de dood van de moslims. Een woordvoerder van justitie kon tegenover het AD niet zeggen of de uitzending gevolgen heeft voor dit onderzoek.

    • Pim van den Dool