Karremans wil verbod KRO Profiel

Thom Karremans, voormalig commandant van Dutchbat in de Bosnische stad Srebrenica, wil de uitzending verbieden van het portret dat KRO Profiel van hem heeft gemaakt. Het programma wordt morgenavond uitgezonden.

Karremans stelt zijn eis in een brief van zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, aan de KRO. Karremans vindt dat de documentaire schadelijk is voor hem en dat de makers hem, toen ze om zijn medewerking vroegen, een ander programma hadden voorgespiegeld: „Het programma voldoet geen opzicht voldoet aan het geschetste verwachtingspatroon”. De KRO legt de eis van Karremans naast zich neer.

In het programma stellen een getuige en een militair-historicus dat Karremans wist van de massamoord in Srebrenica in juli 1995, ten tijde van de Joegoslavische burgeroorlog. Karremans was commandant van de Nederlandse VN-eenheid toen de moslimstad door de Bosnisch-Servische generaal Mladic werd veroverd. Hierna vermoordden diens soldaten meer dan 7.000 moslimmannen. Karremans heeft altijd verklaard dat hij niets vermoedde van het lot van de mannen.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem onderzoekt momenteel de rol van Karremans, omdat nabestaanden aangifte deden van genocide en oorlogsmisdrijven. Knoops: „Ook gelet hierop zal de uitzending van de beoogde reportage in de huidige vorm schade voor kolonel Karremans met zich meebrengen”.