Kamer tegen verbreding mandaat Kunduz-missie

Leden van de Afghaanse Nationale Politie wachten totdat ze hun certificaat krijgen in een Duits trainingscentrum in Kunduz. Foto AP / Anja Niedringhaus

Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen uitbreiding van de missie in Afghanistan tot buiten Kunduz. Dat meldt de NOS. Vorige week werd bekend dat het kabinet wil dat de Nederlandse militairen in Afghanistan ook leden van de grenspolitie en agenten van buiten de provincie Kunduz gaan trainen.

De PvdA, SP en PVV waren al tegen de gehele missie. Doordat GroenLinks en ChristenUnie kritisch zijn over de uitbreiding is een kamermeerderheid tegen, aldus de NOS.

Wel zou er steun zijn voor het plan om lager politiekader en politietrainers te gaan opleiden. Dat punt is ook niet controversieel, aldus NRC-redacteur Emilie van Outeren.

“In Kunduz is gebleken dat veel agenten administratieve taken uitvoeren die door onderofficieren gedaan moeten worden. Het kabinet wil dat Nederland ook mannen in die rang gaat opleiden.”

Het plan om grenspolitie en agenten van buiten de provincie Kunduz te gaan trainen is wel controversieel, aldus Van Outeren.

“In ruil voor de steun van de oppositie heeft Rutte toegezegd dat alle door Nederland opgeleidde agenten na hun cursus zullen worden gevolgd. Dit wordt lastig als er ook agenten buiten Kunduz worden getraind. Het kabinet heeft echter alleen nog aangekondigd dat ze deze mogelijkheid willen gaan onderzoeken. Morgen wordt hier over gedebatteerd, maar het is niet zo dat er al daadwerkelijk sprake is van uitbreiding van de missie waar voor of tegen kan worden gestemd.”

Tegenover de NOS liet Joël Voordewind van de ChristenUnie weten dat hij dit onderzoek niet ziet zitten, omdat het duidelijk buiten het mandaat voor de missie valt. En ook op Twitter sprak hij zich uit tegen het voornemen van het kabinet.

Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind Morgen Kunduzdebat: CU ziet geen heil in t uitbreiden vh mandaat om 7 mensen alsnog werk te bieden. Buiten Kunduz geen zicht op getrainden.

Geen werk vanwege gebrek aan politierekruten

De missie is vorige maand ingekrompen, omdat er door een gebrek aan politierekruten geen werk is voor veel marechaussees die hen zouden moeten opleiden. In Kunduz is nauwelijks behoefte aan opleidingen voor basisagenten. Nederland was daar door de NAVO voor aanvang van de missie voor gewaarschuwd. Vorige week vroeg de hoogste militair van de NAVO, Giampaolo Di Paola, aan Nederland om de taken uit te breiden.

GroenLinks en D66 gaven eerder aan dat ze openstaan voor uitbreiding van de taken, zolang het civiele karakter van de missie gewaarborgd blijft.

    • Lex Boon