Kamer stemt in met studievisummotie Mauro

Mauro met zijn pleegouders tijdens een manifestatie voor een verblijfsvergunning voor de asielzoeker. Foto NRC / Roel Rozenburg

De Angolese asielzoeker Mauro Manuel moet in Nederland een studievisum kunnen aanvragen. De Tweede Kamer heeft vandaag zoals verwacht ingestemd met een motie van GroenLinks die dit regelt. Een meerderheid van SP, PvdD, PvdA, GroenLinks, D66 de ChristenUnie en het CDA in met het voorstel. VVD, PVV en de SGP stemden tegen.

De 18-jarige Mauro kwam op zijn tiende naar Nederland, maar moet van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) het land verlaten. De kwestie leidde twee weken geleden tot een grote interne crisis bij het CDA. De ‘dissidente’ Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier vonden dat Mauro in Nederland moet kunnen blijven.

Uiteindelijk legden zij zich neer bij het compromis dat Mauro voorlopig in het land kan blijven, als hij een studievisum aanvraagt. Dat moet hij eigenlijk vanuit Angola doen, maar de motie eist dat voor hem een uitzondering wordt gemaakt. Of Mauro daadwerkelijk een studievisum gaat aanvragen, is nog niet bekend.