Kabinet bevestigt: Nederland overwoog Suriname binnen te vallen

De Nederlandse regering heeft in 1986 samen met de Verenigde Staten plannen gemaakt voor de invasie van Suriname en het ‘neutraliseren’ van legerleider Desi Bouterse. Dat schrijven de ministers van Buitenlandse Zaken Rosenthal en van Defensie Hillen mede namens premier Rutte in antwoord op Kamervragen van de SP.

Bouterse op een archieffoto uit 2007. Foto Reuters / Ranu Abhelakh

De Nederlandse regering heeft in 1986 samen met de Verenigde Staten plannen gemaakt voor de invasie van Suriname en het ‘neutraliseren’ van legerleider Desi Bouterse. Dat schrijven de ministers van Buitenlandse Zaken Rosenthal en van Defensie Hillen mede namens premier Rutte in antwoord op Kamervragen van de SP.

De inzet van Nederlandse militairen was nodig voor het “scheppen van de juiste condities voor het herstel van orde en recht”, schrijven de bewindslieden, zo meldt persbureau Novum. De ex-kolonie was onder het bewind van de Surinaamse legerleiding in 1986 in een “diepe crisis” verzeild geraakt. Bij de zogenaamde Binnenlandse Oorlog vielen honderden slachtoffers.

Aanleiding voor de Kamervragen van SP-Kamerlid Van Bommel was een artikel in de Volkskrant van vorig jaar november, waarin oud-premier Ruud Lubbers (CDA) de plannen bevestigde. Het ging volgens hem om een invasie van Suriname met 850 mariniers, zestien helikopters, vliegtuigen en marineschepen.

De bewindslieden schrijven over de plannen:

“Voor een voorspoedige en veilige uitvoering van een dergelijke operatie zou het noodzakelijk zijn geweest tijdelijk het vliegveld en de doorgangswegen onder controle te krijgen, alsmede de Surinaamse strijdkrachten en de legerleiding tijdelijk te neutraliseren.”

Het toenmalige kabinet heeft hierover met “een aantal fractievoorzitters” gesproken. Maar over een daadwerkelijke invasie heeft nooit politieke besluitvorming plaatsgevonden, aldus het kabinet. De plannen zouden in 1987 zijn geschrapt, omdat Nederland het risico op slachtoffers onder mariniers en Nederlandse burgers in Suriname te groot vond, schreef de Volkskrant vorig jaar.

In 2007 had de regering al aan de Kamer geschreven over plannen voor de evacuatie van Nederlanders in Suriname, maar niet over een militaire invasie. Nader onderzoek naar aanleiding van het krantenartikel en gesprekken met oud-bewindslieden “heeft het kabinet inmiddels een duidelijker beeld gegeven omtrent de situatie indertijd”, aldus de ministers.

    • Pim van den Dool