Jury: arts schuldig aan dood Jackson

Dr. Conrad Murray is remanded into custody after the jury returned with a guilty verdict in his involuntary manslaughter trial Monday, November 7, 2011 in a Los Angeles courtroom. Murray was convicted in the 2009 death of pop singer Michael Jackson from an overdose of the powerful anesthetic propofol. AFP PHOTO / TV POOL FRAME GRAB
Dr. Conrad Murray is remanded into custody after the jury returned with a guilty verdict in his involuntary manslaughter trial Monday, November 7, 2011 in a Los Angeles courtroom. Murray was convicted in the 2009 death of pop singer Michael Jackson from an overdose of the powerful anesthetic propofol. AFP PHOTO / TV POOL FRAME GRAB AFP

Conrad Murray, de persoonlijke arts van Michael Jackson, is schuldig bevonden aan de dood van de popster. De jury van de rechtbank in Los Angeles sprak dit oordeel gisteren uit onder grote belangstelling van media en publiek. De rechter stelt op 29 november de hoogte van de straf vast. Murray kan maximaal vier jaar celstraf krijgen wegens dood door schuld (‘unvoluntary manslaughter’).

Jackson overleed op 25 juni 2009 in zijn huis in Los Angeles aan een hartstilstand. Doktoren stelden vast dat hij was overleden aan een overdosis propofol, een middel dat in ziekenhuizen wordt gebruikt om patiënten onder narcose te brengen.

Claimde Jacksons zus LaToya eerst nog dat haar broer zou zijn vermoord om zijn geld, al snel viel de verdenking op Jacksons arts. Een bodyguard verklaarde hoe deze hem opdroeg medicijnflessen te verstoppen, terwijl de dokter zelf de popster probeerde te reanimeren.

Volgens de aanklager en de nabestaanden heeft Murray die dag een overdosis narcosemiddelen toegediend aan de ‘King of Pop’. Hij wilde Jackson helpen in slaap te komen, omdat gewone slaapmiddelen niet meer bleken te helpen.

De strafzaak begon zes weken geleden. Uit de verhoren rees het beeld op van een aan medicijnen verslaafde Jackson. Murray’s advocaten betoogden aanvankelijk dat Jackson zichzelf een overdosis propofol had toegediend. Later weersprak Murray dat verhaal.