Is het allemaal wel echt gebeurd?

Schrijver L.H. Wiener begeeft zich in Shanghai Massage op nieuw terrein. Daar waar hij voornamelijk schreef over mislukking en misantropie, begint de auteur nu over ouderdom te schrijven. Zijn proza blijft jeugdig.

Vijf jaar geleden werd L.H. Wiener geïnterviewd in een klein zaaltje in Den Haag. De interviewer deed, geheel in lijn met de mores van het literaire bedrijf, bijzonder zijn best om een onderscheid te maken tussen de hoofdpersoon van de roman De verering van Quirina T. en de auteur. Een boek dat autobiografisch lijkt hoeft dat immers niet te zijn. En of het autobiografisch is, is vaak ook niet het belangrijkste. Wiener hield het twintig minuten vol. Toen riep hij uit, geagiteerd: „U wilt natuurlijk weten of het allemaal echt gebeurd is? Wel… Natuurlijk is het allemaal echt gebeurd!”

Niet dat je veel hebt aan zo’n uitspraak, want als één ding zeker is in het werk van L.H. Wiener (1945), dan is het dat in dit autobiografische oeuvre alles altijd kan worden hernomen. Zo eindigde zijn vorige roman Eindelijk volstrekt alleen (2008) met de breuk tussen de hoofdpersoon en zijn veertig jaar jongere geliefde Quirina Taselaar.

Dat was verzonnen, schrijft Wiener nu. Toen hij Quirina’s vertrek beschreef, had ze hem nog niet verlaten. ‘Soms loopt mijn werk op mijn leven vooruit’, want nu is het meisje toch echt vertrokken. ‘Sinds Quirina’s vertrek zijn mijn dagen niet duur meer. Ze komen en gaan zonder dat ik er iets mee doe, zonder dat ik ze aan iets besteed, zonder dat ik er in een of andere vorm reliëf aan geef.’

U kunt de hele recensie hier lezen.

    • Arjen Fortuin