'Het was alsof ik een familie uit elkaar heb gehaald'

De technisch directeur die de bondscoach van het vrouwenvolleybalteam ontsloeg, bekleedt nu zelf die functie.„Ik heb de problemen intern kunnen oplossen.”

28-05-2006 BEACHVOLLEYBAL:KIJKDUIN:DEN HAAG Bert Goedkoop, bondscoach beachvollebal van de Nevobo. Foto: Hans Willink
28-05-2006 BEACHVOLLEYBAL:KIJKDUIN:DEN HAAG Bert Goedkoop, bondscoach beachvollebal van de Nevobo. Foto: Hans Willink

Alsof de beul zijn slachtoffer vervangt, zo ongeveer ervaren de speelsters van het Nederlandse vrouwenvolleybalteam de trainerswisseling van Avital Selinger door Bert Goedkoop. De interim-bondscoach, die in zijn rol als technisch directeur van de volleybalbond Nevobo een maand geleden Selinger ontsloeg, wordt om sportieve redenen tijdelijk door de selectie gedoogd.

De speelsters zijn boos om het ontslag van Selinger, maar gingen het verstandshuwelijk met Goedkoop aan, omdat ze morgen aan het pre-olympische kwalificatietoernooi in het Kroatische Porec beginnen. De olympische ambities winnen het van de frustraties. Saillant detail: in het openingsduel speelt Nederland tegen Israël, dat wordt gecoacht door Avitals vader Arie Selinger.

Goedkoop is zich terdege bewust van zijn gevoelige positie. Maar als professional wenst hij niet voor emoties te wijken. Hij zegt persoonlijk geen moeite met zijn tijdelijke rol te hebben.

Hoe lastig is het om als technisch directeur Selinger te vervangen?

Bert Goedkoop: „Heel lastig. Het is niet slim om op de stoel van bondscoach te gaan zitten. Maar voor elke andere coach zou de rol ook moeilijk zijn geweest. De beste oplossing leek mij zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Voordeel is dat ik de problemen intern heb kunnen oplossen.”

Was er echt geen alternatief?

„Ja, ik heb nog overwogen de assistent-trainers Arnold van Ree en Kristian van der Wel de leiding te geven. Maar de speelsters zeiden: jij geeft toch al leiding aan de coachstaf, ga dan ook maar coachen.”

Opmerkelijk. Dus het laatste zetje kwam van de speelsters?

„Ja, maar ik stond er ook open voor. Trouwens het team heeft een dermate hoog niveau dat het momenteel weinig begeleiding nodig heeft.”

Jij bent nadrukkelijk interim-coach?

„Heel nadrukkelijk. Maandag 14 november, daags na het toernooi, keer ik terug in mijn rol als technisch directeur.”

Hoe pijnlijk was het om Avital Selinger te ontslaan?

„Heel pijnlijk. Ik ken hem al 38 jaar. Het is een van de onaangename facetten van mijn functie. Maar het besluit, dat ik overigens niet alleen heb genomen, was puur gebaseerd op de tegenvallende resultaten.”

Zijn de speelsters bewust onwetend gehouden over Selingers ontslag?

„Ja. Het had geen enkele zin hun mening te vragen. Ik wist dat ze loyaal aan Selinger zijn. Het zou vragen naar de bekende weg zijn geweest.”

Hoe ben je met de emoties van de speelsters omgegaan?

„Ik ben van meet af aan heel duidelijk geweest over de redenen van het ontslag. De speelsters hebben zich professioneel hebben opgesteld. Omdat ze naar de Spelen in Londen willen. En daarvoor zullen ze deze week eerst het toernooi in Kroatië moeten winnen. Dat belang weegt in deze fase even het zwaarst.”

Zijn jou als technisch directeur door de selectie ernstige verwijten gemaakt?

„Ja, maar dat is logisch. Het was alsof ik een familie uit elkaar heb gehaald. De meesten hebben zeven jaar met Selinger gewerkt. Sommige verwijten waren zeer pijnlijk. Maar ook dat hoort erbij. Gelukkig bleef de kritiek zakelijk, het werd niet persoonlijk.”

Wilden alle speelsters wel verder?

„Een aantal zal zeker getwijfeld hebben. Maar tegenover mij waren ze krachtig in hun opvatting. Zo van: we zijn hier niet blij mee, maar we willen naar de Olympische Spelen en daarvoor moeten we eerst een toernooi winnen. Daar gaat het in topsport om. Nee, ik heb geen speelsters hoeven overhalen om te blijven.”

Direct na Selingers ontslag schijnen zich tientallen coaches te hebben gemeld. Klopt dat?

„Ja, frappant. Binnen twee dagen hadden we al een dertigtal sollicitanten. En niet de minste. Topcoaches uit Nederland, maar ook uit Italië en Brazilië. Daar zitten coaches bij die ik graag zou willen aanstellen. Het team is schijnbaar in trek.”

Is de vrije aanmelding van coaches tegenwoordig gebruikelijk?

„Dat is iets van de laatste jaren. Voorheen werd je gevraagd als bondscoach, maar tegenwoordig bieden mensen zich aan. Met uitgebreide cv’s. Van de coaches zelf, maar vooral van de zaakwaarnemers.”

Wordt uit de aanmeldingen gekozen of gaat de bond nog verder op zoek?

„Dat weten we nog niet. We moeten eerst nog een analyse maken voor de korte en de lange termijn. Wat heeft dit team nodig op weg naar de Olympische Spelen van 2012? Die vraag kan pas na ‘Kroatië’ beantwoord worden. Eerst zal je dat toernooi moeten winnen om te weten wat het vervolgtraject is. De volgende vraag wordt dan: gaan we verder volgens de Hollandse school of kiezen we voor een buitenlandse trainer?”

Klopt het dat de speelsters inspraak bij de aanstelling hebben afgedwongen?

„Nee, zo werkt dat niet. Als je met achttien personen moet overleggen, krijg je tien verschillende meningen. Als ik de shortlist gereed heb, zal ik die zeker met een aantal speelsters bespreken. De keus wordt mede door hen bepaald, maar hoeft niet doorslaggevend te zijn.”

    • Henk Stouwdam