Guatemala kiest generaal

Mensenrechtengroepen vrezen dat de beloofde harde aanpak van generaal Molina een duistere kant zal hebben.

Een gepensioneerde rechtse generaal is uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen in Guatemala. Oud-generaal Otto Pérez Molina kreeg bijna 54 procent van de stemmen bij de verkiezingen zondag, ruim voldoende om zijn rivaal, de rijke zakenman Manuel Baldizon, te verslaan.

Het is voor het eerst sinds het herstel van de democratie in 1986 dat Guatemala wordt geleid door een ex- militair. Pérez Molina, kandidaat voor de rechtse Partido Patriota, diende als generaal tijdens opeenvolgende militaire dictaturen, waaronder de zeer gewelddadige heerschappijen van generaal Ríos Montt (1982- 1983) en generaal Mejía Víctores (1983-1986), die nu terechtstaat voor schending van de mensenrechten.

Tijdens zijn toespraak zei Molina dat hij 60 procent van zijn tijd zal besteden aan veiligheid. Zijn campagne was gericht op een harde aanpak van het groeiende geweld in Guatemala. Molina wil onder meer het leger inzetten tegen drugskartels.

In Nicaragua heeft president Ortega de verkiezingen gewonnen, nadat hij de grondwettelijke beperking had omzeild dat een president niet meer dan twee termijnen mag dienen. Ortega kreeg bijna 63 procent van de stemmen. (AP, Reuters)