Dit is een artikel uit het NRC-archief

Arbeidsmarkt

Geldeisers melden zich bij failliet The Hague Jazz

Nu bekend is dat The Hague Jazz op 1 november failliet is verklaard melden geldeisers zich gestaag bij de curator. Naast tal van musici en bedrijven die verantwoordelijk waren voor licht, geluid, catering en schoonmaak van het terrein meldt ook de gemeente Den Haag zich. Wethouder De Jong (D66), die het festival tot het uiterste steunde, beraadt zich op de consequenties van dit faillissement.

De zesde editie van The Hague Jazz vond 16,17 en 18 juni plaats in het Kyocera Stadion van ADO Den Haag. De organisatie had al een slechte reputatie door z’n betalingsgedrag. Zij voerde al tijden een financieel wanbeleid, ondervonden musici en leveranciers. Het evenement stond sinds 2006 op een zwarte lijst van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond.

Bij het afgelopen festival deden zich incidenten voor. Stakende beveiligers lieten bezoekers niet naar binnen, terwijl de concerten al bezig waren. De beveiligers wilden eerst geld zien van de organisatie. Een deurwaarder van Buma Stemra nam een deel van de opbrengst van de kaartverkoop ter plekke mee.

Angie Stone op The Hague Jazz 2011

Gemeente verzorgde garantstelling om festival door te laten gaan

De gemeente stelde zich garant voor betalingen aan leveranciers die weigerden te leveren. “Een uitzonderlijke noodactie om het festival niet halverwege te laten stoppen”, lichtte de gemeente later toe. Wat er nu met die garantstellingen gebeurt, is een van de vragen die nog openstaat. Evenmin is duidelijk of de gemeentelijke subsidie van 178.247 euro kan worden teruggevorderd.

Het faillissement betreft de in januari 2011 opgerichte rechtspersoon The Hague Jazz BV, waar de laatste editie van het festival onder viel, met directeur Ruud Wijkniet als enige bestuurder. De stichting The Hague Jazz is al leeg. Van eerdere edities in het Haagse World Forum wachten onder meer de Belgische bigband The Flat Earth Society en cateraar Maison den Boer nog op flinke bedragen.

ADO-clubeigenaar Mark van der Kallen, tevens Hague Jazz-aandeelhouder, heeft nog gekeken naar een mogelijk vervolg zonder Wijkniet. Volgens de lokale krant Den Haag Centraal leende zijn bedrijf Riva NV het festival 250.000 euro. Alle debiteuren zijn in maart verpand aan Riva.

Rachelle Ferrell op The Hague Jazz 2011

‘Kans klein dat er nog wat overblijft’

Bassist Eric Timmermans, die voor veel musici optredens verloont, heeft nog zeven facturen openstaan van musici als bassist Joris Teepe, pianist Rembrandt Frerichs en presentator/bassist Hans Mantel. Hij schat de kans klein dat er nog wat overblijft:

“De belasting, de bank en tal van leveranciers staan natuurlijk vooraan. Musici zijn in dit soort gevallen snel de de klos en Grote internationale acts eisen van te voren hun gage op. Nederlandse artiesten hebben minder macht. hebben dus voor niets opgetreden.”

Gedupeerden klagen op internet over het verlies van het concert van Duran Duran, en de gekochte kaarten van 50 euro. De band zou 11 juni optreden op initiatief van The Hague Jazz, maar werd al tweemaal afgeblazen wegens stemproblemen van de zanger. Er bestaan grote twijfels of dat concert überhaupt nog wordt ingehaald.

Nieuwe subsidieaanvraag ligt klaar

Ondanks alles ligt er wel weer een nieuwe subsidieaanvraag voor 2012, ingediend door The Hague Jazz BV. Die wordt “vanzelfsprekend” getoetst door de gemeente. Maar “de benodigde goedgekeurde accountantsverklaring vormt in dit geval een behoorlijk struikelblok”, laat wethouder De Jong weten.