Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Atoomagentschap: Iran werkt aan nucleaire wapens

Oktober 2008, Mahmoud Ahmadinejad bezoekt een faciliteit in het Iraanse Natanz waar uranium verrijkt wordt. Foto AP

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) verdenkt Iran ervan geheime experimenten te hebben uitgevoerd met als doel het ontwikkelen van nucleaire wapens. Dat meldt persbureau AP.

De conclusie is opgenomen in een rapport (pdf) dat het IAEA dinsdag aan de raad van bestuurders van de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties en de VN-Veiligheidsraad heeft overhandigd.

Het IAEA zegt dat sommige geheime activiteiten van Iran weliswaar vreedzame toepassingen hebben, maar dat ‘andere specifiek voor kernwapens zijn’. In een bijlage van dertien kantjes staan door het IAEA en inlichtingendiensten verzamelde gegevens vermeld, waaruit zou blijken dat Iran werkt aan alle onderzoeksaspecten die nodig zijn voor het maken van een kernwapen, zoals het geschikt maken van een kernlading voor een raket.

Veel informatie uit het rapport komt van landen die zijn benaderd door Iraniërs, schrijft wetenschapsredacteur Karel Knip morgen in NRC Handelsblad.

“In lange opsommingen noemt de IAEA de aanwijzingen die volgens haar de militaire bedoelingen van Iran aantonen of aannemelijk maken. Ze roepen sterke herinneringen op aan de IAEA-documenten die (achteraf, na de eerste Golfoorlog) de bedoelingen van Irak blootlegden. Een belangrijk verschil is dat er deze keer veel aanwijzingen komen uit het buitenland. Meer dan tien niet met name genoemde landen hebben de IAEA informatie gegeven over activiteiten en al of niet geslaagde aankopen van nucleair materiaal door allerlei anonieme Iraniërs.”

Rusland heeft kritiek geuit op het vrijgeven van het IAEA-rapport. Het zou de kans op een dialoog met Teheran doen afnemen en een diplomatieke oplossing onmogelijk maken. Iran zelf noemt het rapport ongebalanceerd, onprofessioneel en politiek gemotiveerd. De Verenigde Staten hebben bezorgd gereageerd op het rapport en dreigen met sancties voor het land als Iran de vragen die het rapport oproept niet kan beantwoorden.

‘Hulp van Rusland, Pakistan en Noord-Korea’

Gisteren schreef The Washington Post al dat onder meer Russische, Pakistaanse en Noord-Koreaanse hulp Iran zover heeft gebracht dat het op het punt staat een nucleaire macht te worden. Dit zou zorgen doen rijzen over dat Iran in 2003 helemaal niet gestopt is met haar kernprogramma. Verondersteld werd door Amerikaanse geheime diensten dat destijds – onder druk van de internationale gemeenschap – het programma werd stopgezet.

Het rapport bevestigt volledig de berichten in The Washington Post, schrijft wetenschapsredacteur Karel Knip morgen in NRC Handelsblad.

In lange opsommingen noemt de IAEA de aanwijzingen die volgens haar de militaire bedoelingen van Iran aantonen of aannemelijk maken. Ze roepen sterke herinneringen op aan de IAEA-documenten die (achteraf, na de eerste Golfoorlog) de bedoelingen van Irak blootlegden. Een belangrijk verschil is dat er deze keer veel aanwijzingen komen uit het buitenland. Meer dan tien niet met name genoemde landen hebben de IAEA informatie gegeven over activiteiten en al of niet geslaagde aankopen van nucleair materiaal door allerlei anonieme Iraniërs.