F. Springer (79) overleden

Schrijver F. Springer is maandag overleden in zijn woonplaats Den Haag. Dat heeft zijn uitgeverij Querido vandaag bekendgemaakt. De schrijver en oud-diplomaat is 79 jaar geworden. Springer, in 1932 geboren als Carel Jan Schneider, debuteerde in 1962 met de verhalenbundel Bericht uit Hollandia. In 1990 schreef hij het boekenweekgeschenk Sterremeer. Voor zijn oeuvre ontving hij

F. Springer (Foto Hans Kleijn, Querido)

Schrijver F. Springer is maandag overleden in zijn woonplaats Den Haag. Dat heeft zijn uitgeverij Querido vandaag bekendgemaakt.

De schrijver en oud-diplomaat is 79 jaar geworden.

Springer, in 1932 geboren als Carel Jan Schneider, debuteerde in 1962 met de verhalenbundel Bericht uit Hollandia. In 1990 schreef hij het boekenweekgeschenk Sterremeer. Voor zijn oeuvre ontving hij in 1995 de Constantijn Huygensprijs.

Gevraagd naar zijn favoriete schrijvers, noemde F. Springer steevast Guy de Maupassant en F. Scott Fitzgerald. Net als zij vertelde hij bij voorkeur een pakkend verhaal in een even zorgvuldige als heldere stijl, die zich verder kenmerkt door droge humor.

Stof voor zijn romans en korte verhalen deed Springer op tijdens zijn carrière als bestuursambtenaar in Nieuw-Guinea (de setting van zijn debuutbundel) en als diplomaat in diverse brandhaarden van de wereldpolitiek: New York (Tabee New York, 1974), Bangladesh na de onafhankelijkheid (Bougainville, 1981), Angola (Quissama, 1985), Iran in de nadagen van de sjah (Teheran, een zwanenzang, 1991).

Springers romans, die zich afspelen in het milieu van diplomaten en patserige expats, gaan niet over de historische gebeurtenissen waarvan de personages toeschouwers zijn, maar over vriendschap, verraad en de lokroep van het rozevingerige verleden.

Autobiografisch zijn Springers boeken niet echt, hoewel hij in de jaren negentig zijn jeugdervaringen met de Japanse bezetting in Indië en de naoorlogse repatriëring verwerkte in de novellen Bandoeng-Bandung (1994), en Kandy (1998). Maar, zoals Springer vaak herhaald heeft, ‘de waarheid schuilt niet in de feiten maar in het mooiste verhaal’. Springers laatste roman is Quadriga, Een eindspel uit 2010.

Bron: Pieter Steinz, Lezen &cetera - Gids voor de wereldliteratuur (2006)

    • Sebastiaan Kort