Extra toezicht AFM op vastgoedfondsen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat scherper toezicht houden op vastgoedfondsen die niet aan de beurs zijn genoteerd. De toezichthouder heeft vandaag bekendgemaakt dat er aanwijzingen zijn dat beleggers in sommige gevallen worden „misleid en voorgelogen”.

De AFM zegt „signalen” te hebben binnengekregen omtrent „het niet correct waarderen van beleggingsvastgoed”, „vastgoedfraude” en mogelijke misstanden rondom faillissementen. De financiële waakhond heeft daarop besloten het toezicht op de sector te verscherpen.

Met behulp van een zogeheten ‘vastgoedrisicoradar’ zijn 85 niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen in vastgoed in kaart gebracht. Tenminste 25 daarvan kwalificeert de AFM als „zeer risicovol”. Tegen acht beleggingsfondsen is inmiddels nader onderzoek ingesteld.

Volgens de AFM worden beleggers vaak niet geïnformeerd over hoe het beleggingsfonds er voor staat. Vanwege de slechte huizenmarkt en de leegstand van bedrijfspanden verkeren veel fondsen in zwaar weer. „Juist daarom is het belangrijk dat fondsen genoeg informatie verstrekken, zodat beleggers weten waar ze aan toe zijn”, zegt een woordvoerder van de AFM.

De AFM heeft berekend dat er in totaal 5 miljard euro is belegd in niet-beursgenoteerde fondsen. Beleggingsproducten met een maximale inleg tot 50.000 euro vallen onder toezicht van de AFM. Vanaf 1 januari wordt dat 100.000 euro. Voor fondsen die werken met een hogere inleg geldt een minder streng regime: vermogende beleggers worden deskundig genoeg geacht. Wel kan de AFM dergelijke fondsen dwingen meer informatie openbaar te maken.

De AFM wil nog niet zeggen welke concrete verdenkingen er zijn tegen de fondsen die nu nader worden onderzocht. Volgens de woordvoerder gaat het in veel gevallen om het niet ‘transparant’ informeren van klanten, of om het wegsluizen van geld naar andere fondsen. „Het gaat niet allemaal per definitie om grote fraudeurs”, aldus de AFM.