Espresso met Gerd Leers

Vandaag wordt er een besluit genomen over het lot van orka Morgan. Moet hij worden uitgezet of mag hij blijven? Ik praat erover met minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers. ‘Ik heb in alle hoeken en gaten gezocht naar een oplossing,’ zegt hij. ‘Maar Morgan komt niet in aanmerking voor een reguliere verblijfsvergunning.’

Gerd Leers. Screenshot Youtube / Profieloptv

Schrijnend

Vandaag wordt er een besluit genomen over het lot van orka Morgan. Moet hij worden uitgezet of mag hij blijven? Ik praat erover met minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers. ‘Ik heb in alle hoeken en gaten gezocht naar een oplossing,’ zegt hij. ‘Maar Morgan komt niet in aanmerking voor een reguliere verblijfsvergunning.’ Leers neemt een slokje espresso. ‘Adoptie is ook niet mogelijk, omdat zijn biologische moeder nog steeds in het buitenland zwemt.’ Begrijpt hij de weerstand van verschillende actiegroepen? ‘Nee,’ antwoordt de minister. ‘Het is geen schrijnend geval. Je kunt Morgan onmogelijk met een Afghaans meisje vergelijken.’

Klopt het dat CDA-leden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan zich keren tegen hun eigen fractie? ‘Dat klopt,’ zegt Gerd Leers. ‘Maar dat doen ze wel vaker en dan draaien ze weer bij.’ De minister neemt nog een slokje espresso. ‘Ik ben ervan overtuigd dat ik met de kracht van argumenten over de emoties heen kan komen.’ Kan er geen uitzondering worden gemaakt? ‘Misschien zijn er wel zeventig Morgans in Nederland,’ zegt Leers. ‘Moet ik dan voor alle zeventig een uitzondering maken?’ De minister van Immigratie en Asiel schudt zijn hoofd. Ik vraag of een studievisum nog een optie is? ‘Daar gaan we vanmiddag in de Kamer over stemmen,’ antwoordt hij. ‘Maar ik blijf erbij: als je oplossingen hebt, moet je die structureel maken en niet voor één persoon.’ Het gaat om een orka. ‘O, ja,’ zegt Gerd Leers.

    • Ernest van der Kwast