Dodental neerslaan Syrische opstand gestegen tot boven 3500

Een anti-regeringsbetoging in de buurt van de stad Homs. Volgens de VN vielen bij de opstand in Syrië al meer dan 3500 doden. Foto Reuters

Bij de al sinds maart durende volksopstand tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad zijn nu meer dan 3500 doden gevallen. Dat hebben de Verenigde Naties bekend gemaakt.

Dat het aantal mensen dat sinds het begin van de opstand gedood is juist nu de grens van 3500 overschrijdt is opvallend omdat het regime van Assad vorige week nog akkoord ging met een plan van de Arabische Liga dat de gewelddadige crisis in het land moest oplossen. Het Syrische regime beloofde de Liga onder meer alle tanks uit de verschillende belegerde steden terug te trekken.

In werkelijkheid ging het neerslaan van anti-regeringsprotesten de laatste dagen onverminderd door. Volgens de VN zijn sinds het moment dat Syrië beloofde het geweld te beëindigen alsnog meer dan zestig mensen doodgeschoten door ordetroepen. De meeste daarvan werden de laatste dagen gedood in de centraal gelegen stad Homs. “Syrische troepen blijven tanks en zwaar wapentuig gebruiken om bewoonde delen van Homs aan te vallen”, aldus VN-medewerker Ravina Shamdasani vanochtend.

Uit onvrede over het aanhoudende geweld heeft Qatar de Arabische Liga zondag opgeroepen om komend weekend opnieuw te praten over de situatie in Syrië. De internationale gemeenschap probeert de diplomatieke druk op Syrië al maanden op te voeren, maar is huiverig om militair in te grijpen vanwege het grote belang van Syrië voor de geopolitieke situatie in de regio.

    • Pim van den Dool