Dion Graus stapt uit parlementaire onderzoekscommissie-De Wit

De parlementaire onderzoekscommissie-De Wit bij aanvang van de eerste verhoren, gisterenochtend. Tweede van links is Dion Graus. Foto NRC / Roel Rozenburg

PVV-Kamerlid Dion Graus stapt per direct uit de parlementaire onderzoekscommissie-De Wit. Hij is het er niet mee eens dat hij niet vrijuit vragen zou mogen stellen over de bonuscultuur bij banken, meldt zijn partij vanavond.

Na het openbaar verhoor van oud-bestuurder van ABN Amro Jan Peter Schmittmann zouden een aantal leden van de enquêtecommissie volgens Graus hebben aangegeven het niet op prijs te stellen dat Graus Schmittmann ondervroeg over zijn vertrekpremie.

Graus stelt zijn vertrek te betreuren, zo staat te lezen in de verklaring van de PVV. Graus:

“Maar als ik niet vrijuit mensen kan bevragen over het belangrijke thema van perverse prikkels zoals bonussen, dan houdt het voor mij op. Ik kan niet meewerken aan een slap verhaal. Met meel in de mond praten en enkel door de staf voorgekookte teksten voorlezen is niets voor mij.”

In een verklaring laat de commissie weten zich niet te herkennen in de redenen van Graus:

“Dit besluit komt na een lange en intensieve periode van gezamenlijke voorbereiding en een succesvolle start van de openbare verhoren. De enquêtecommissie is verrast en betreurt het besluit van de heer Graus. De enquêtecommissie herkent zich niet in de redenen die hij geeft voor zijn vertrek.”

Volgens onze politiek redacteur Erik van der Walle heeft Graus weinig kritische opmerkingen gemaakt tijdens het bevragen van Schmittmann. Van der Walle:

“Tijdens het bevragen van Schmittmann was niks merkbaar van onvrede bij de leden van de commissie. Graus maakte het de voormalig topman van ABN Amro dan ook op geen enkele wijze moeilijk. De meest kritische opmerking van Graus aan het adres van Schmittmann was dat hij de bonus van 8 miljoen “rijkelijk beloond” vond.”

Een deel van de ondervraging van Schmittman, met een ongemakkelijk moment vanaf 2:13

Commissie onderzoekt bankencrisis

De commissie-De Wit onderzoekt het crisismanagement van de overheid tijdens de bankencrisis in 2008 en het functioneren van toezichthouder, banken en de rol van de Tweede Kamer. Gisteren begon de commissie met de eerste verhoren van in totaal ruim veertig betrokkenen over de noodhulp aan banken. Vorig jaar hoorde de commissie-De Wit ook al 33 mensen in het openbaar. Toen maakte Dion Graus ook deel uit van de onderzoekscommissie.