Cruciale vertrouwensstemming bepaalt lot Silvio Berlusconi

Foto AP / Gregorio Borgia

Het is vandaag de dag van de waarheid voor de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Later vandaag wacht hem in het parlement een cruciale vertrouwensstemming waaruit zal blijken of hij nog voldoende mandaat heeft om door te regeren.

Berlusconi heeft tijdens zijn jaren als premier al tientallen vertrouwensstemmingen overleefd, maar de stemming van vandaag lijkt spannender dan ooit te worden. Gisteren gingen de geruchten dat de premier al had besloten om af te treden omdat voorheen aan hem loyale parlementariërs zouden hebben aangegeven hem niet langer te steunen. Zelf ontkende Berlusconi de geruchten dat hij van plan is af te treden en bleef hij strijdbaar. “Als ik moet capituleren, zal ik dat in het parlement doen, met opgeheven hoofd, en naar de verraders kijken”, aldus de premier gisteren.

Een van de twee kamers van het parlement, Het Huis van Afgevaardigden, debatteert vanaf het begin van de middag over de Italiaanse jaarbegroting en stemt daar vervolgens over. Die stemming is door Berlusconi gekoppeld aan de vraag of het parlement nog voldoende vertrouwen heeft in het leiderschap van de premier. Als Berlusconi de vertrouwensstemming verliest, rest er voor hem weinig anders dan opstappen. President Napolitano moet in dat geval bepalen hoe het politiek gezien in Italië verder moet.

Onze correspondent Bas Mesters schrijft vanochtend in nrc.next dat Berlusconi zich bij zijn vertrek zou hebben neergelegd, maar dat hij naar een “chique” oplossing zoekt:

“Volgens diverse bronnen binnen zijn partij zou Berlusconi erop uit zijn om zijn vertrek iets chiquer te laten geschieden. Hij zou zijn partijgenoten zo ver willen krijgen dat ze hem nog één keer steunen, zodat hij de komende dagen de door Europa gevraagde hervormingswet door de Senaat kan leiden. Een minuut na aanname van dit hervormingspakket zou Berlusconi dan zijn ontslag aankondigen.”

Of dit scenario nog haalbaar is, moet vanmiddag blijken, aldus Mesters:

“Alles hangt af van het succes van het ultieme charmeoffensief dat de premier heeft geopend richting individuele Kamerleden en van het tegenoffensief van met name de christen-democratische partij UDC van Pierferdinando Casini. Zijn partij lijkt de grootste aantrekkingskracht uit te oefenen op spijtoptanten van Berlusconi’s partij.”

Italië door politieke instabiliteit steeds meer in financiële problemen

Door de aanhoudende politieke instabiliteit in Italië dreigt het land het volgende slachtoffer van de eurocrisis te worden. Op de G20-top in Cannes vroeg het land eind vorige week om toezicht op zijn hervormingsbeleid door het IMF. De markten krijgen intussen steeds minder vertrouwen in de mogelijkheden van de Italiaanse politiek om daadkrachtige hervormingen door te voeren die de torenhoge staatsschuld moeten terugdringen. De rente die Italië betaalt voor staatsleningen met een looptijd van tien jaar bereikte gisteren een recordhoogte van 6,67 procent.