Computers kunnen captcha's nu kraken

Computers kunnen toch captcha’s lezen, de vervormde letters en cijfers die alle niet-mensen de toegang tot beschermde websites moeten verhinderen. Onderzoekers van Stanford University schreven software waarmee pc’s veel captcha’s kunnen ontcijferen. Captcha is de afkorting van completely automated public Turing test to tell computers and humans apart. Het is een in 2000 ontwikkelde lakmoesproef om mens en machine te onderscheiden. Geholpen door softwareschrijvers van het Stanford Security Laboratory heeft de computer die grens tussen mens en rekenmachine nu overschreden. Het programma heet Decaptcha en knipt een captcha-afbeelding op verschillende manieren in stukjes, verwijdert kleuren, probeert lijnen en rasters onzichtbaar te maken, geeft alle tekens een gelijke grootte en zoekt dan naar letter- en cijfervormen. Ten slotte haalt Decaptcha het resultaat door een spellingcontrole, want sommige captcha-generatoren halen hun woorden gewoon uit woordenboeken. Decaptcha kon dertien van de vijftien captcha-generatoren met wisselend succes lezen. Tweederde van de captcha’s op een betaalsite van creditcardmaatschappij Visa sneuvelde. Maar captcha’s van Google doorstonden vrijwel alle aanvallen. Visa heeft zijn captcha’s inmiddels aangepast. (NRC)