Bondgenoot Berlusconi wil hem zien opstappen, maar vandaag nog niet

Bossi van Lega Nord, de belangrijkste coalitiepartner van Berlusconi, vorige maand in het Italiaanse Huis van Afgevaardigden.
Bossi van Lega Nord, de belangrijkste coalitiepartner van Berlusconi, vorige maand in het Italiaanse Huis van Afgevaardigden. Foto AFP / Andreas Solaro

Umberto Bossi, leider van de Italiaanse coalitiepartner Lega Nord, heeft Berlusconi opgeroepen op te stappen. Hij heeft ook al in zijn hoofd wie de opvolger zou moeten zijn: Angelino Alfano van Il Popolo della Libertà, Berlusconi’s eigen partij. Het lijkt echter sterk dat het ook zo zal gebeuren.

De uitspraak is opmerkelijk, want Bossi is de belangrijkste bondgenoot van Berlusconi. Maar nu is zijn tijd vol, zegt hij: de premier zou onder grote druk van de politiek en de financiële markten moeten opstappen. Hij zou het al persoonlijk aan Berlusconi gevraagd hebben.

Bossi voegde er wel aan toe dat hij niet per definitie eist dat Berlusconi zijn vertrek vanmiddag al, bij het debat en de stemming over de Italiaanse jaarbegroting, wereldkundig maakt.

Dat betekent daarmee ook nog niet dat dit het einde van Berlusconi is, zei onze correspondent Bas Mesters tegenover Radio 1:

“De druk is extra opgevoerd, maar hij zit er nog. Waarschijnlijk zal bij de stemming van vanmiddag de oppositie zich onthouden van stemming - die gaat namelijk over de begroting van vorig jaar en die moet aangenomen worden om nieuwe hervormingen door te kunnen voeren. Vervolgens is het de vraag of er een motie van wantrouwen wordt ingediend door de oppositie (iets wat Berlusconi weer extra tijd oplevert). Gebeurt dat niet, dan zullen de partijen van Berlusconi en Bossi vanavond overleggen.”

Bossi noemt de partijsecretaris van Berlusconi, Alfano, als opvolger.

“Maar dat dat gaat gebeuren, is niet erg waarschijnlijk. Voor de hand ligt dat de president van Italië, Giorgio Napolitano, iets anders wil.”

Al langer dringt Bossi aan op een vertrek van Berlusconi: onlangs leek hij de Italiaanse regering al omver te gaan werpen omdat hij tegen de opgelegde hervormingsplannen en de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar is.

De uitkomst van de stemming wordt aan het eind van de middag verwacht.