Coachen vindt hij niks, hij geeft liever clinics aan kids

Terwijl Sven Kramer zijn comeback bij de NK afstanden bekroonde met twee bronzen medailles, keerde een andere schaatsgrootheid in alle anonimiteit terug op het ijs van de Haagse Uithof. Johann Olav Koss (43) gaf een schaatsclinic voor zijn stichting Right to Play, die sport en spel stimuleert voor kinderen in ontwikkelingslanden. „Dit is de eerste keer dat ik zoiets doe”, zegt de Noor, die zich in 1994 onsterfelijk maakte door drie keer goud te winnen op de Spelen in eigen land.

1Mis je het topschaatsen?

„Ik heb na de sport iets gevonden waarin ik veel van mezelf kwijt kan. Ook buiten de sport kun je ervaring opdoen. Ik had nooit kunnen denken dat Right to Play zo groot zou worden, zoals ik ook nooit had kunnen denken dat ik in 1994 drie keer goud zou winnen. Volgend jaar willen we één miljoen kinderen bereiken. That’s huge!”

2Onlangs onthulde je dat je in 1996 een comeback overwogen hebt.

„Elke sporter denkt binnen achttien maanden na zijn afscheid aan een comeback. Mentaal is het een zware periode, je mist zo enorm wat je het liefste deed, bent nog redelijk fit en uitgerust. Ik had die gedachte ook. Maar de echte motivatie om nog iets te bereiken in sport was er niet meer.”

3Waarom keerde je in 2009 terug als coach?

„Zeker niet omdat ik de sport miste. Maar de Noorse bond zat met een probleem na het ontslag van Peter Mueller en vroeg mijn hulp. Ik had tijd, de Spelen kwamen eraan. Mooie gelegenheid. Hoewel ik het achteraf nooit meer zou doen.”

4Waarom niet?

„Het was niets voor mij, ik heb meer variatie nodig in mijn leven. De situatie was ook moeilijk, omdat ik werd aangesteld als assistent. Maar iedereen keek naar mij, puur om wie ik ben. Ik had meer controle moeten hebben.”

5Je kreeg ruzie met schaatser Håvard Bøkko.

„Hij heeft nu zijn eigen ploeg bij CBA, met Mueller als coach, buiten de Noorse kernploeg. Dat is goed, het is de enige situatie waarin hij gelooft. Dat is ook wat ik hem in december 2009 heb verteld. ‘Jij moet hier niet zijn’, zei ik. Hij dacht dat ik hem onder druk wilde zetten. Maar zo was het niet. Een topper moet zijn eigen lijn volgen en geen concessies doen.”

6Wie wordt uw Noorse opvolger als wereldkampioen allround?

„Dan moet het Håvard zijn. Maar als ik de uitslagen van het Nederlands kampioenschap zie, moet ik zeggen dat het niveau in de breedte geweldig is. Maar het aantal schaatsers in Noorwegen stijgt, we hebben goede junioren en er is sprake van een overdekte baan in Oslo. Jullie Nederlanders moeten niet te zeker van je zaak zijn, de Noren blijven meedoen.”

7Keer je zelf ooit terug als coach op het ijs?

„Nee, absoluut niet. Hooguit voor een clinic.”

    • Maarten Scholten