Cijfers post vallen mee

Het laatste postkantoor is gesloten en de postmarkt blijft krimpen.

Toch kwam PostNL gisteren eindelijk ook eens met goed nieuws.

Misschien heeft u het niet eens gemerkt, maar Nederland heeft geen postkantoren meer. Eind oktober sloot het statige kantoor aan de Neude in Utrecht als laatste de deuren. Wie postzegels wil kopen of een kenteken wil overschrijven, moet op zoek naar een ‘postwinkel’ in de lokale Bruna of Albert Heijn.

Het verdwijnen van het traditionele postkantoor is het meest zichtbare teken van de enorme reorganisatie die PostNL aan het doorvoeren is. Vanaf volgend jaar gaan ook de circa driehonderd bestelkantoren van het postbedrijf één voor één sluiten. Duizenden medewerkers verliezen hun baan. Vorige maand presenteerde PostNL een samenwerkingsverband met uitzendbureau Randstad om de reorganisatie zo soepel mogelijk te laten verlopen. „We doen er alles aan om onze medewerkers niet werkloos te maken, maar te begeleiden naar een andere baan”, zegt financieel directeur Jan Bos.

PostNL, sinds dit voorjaar afgesplitst van TNT Express, moet hard werken om het zieltogende postbedrijf weer winstgevend te maken. Dit jaar, zo verwacht de directie, zal de Nederlandse postmarkt verder krimpen – waarschijnlijk met 8 à 10 procent.

De teruglopende postbezorging wordt nog niet gecompenseerd door de twee activiteiten die wél groeien: de pakketbezorging en de internationale activiteiten van PostNL. In het derde kwartaal kwam de omzet daarom uit op 991 miljoen euro, een daling van 2 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

En dan zijn er nog de eurocrisis en het slagveld van de beurzen. De dekkingsgraad van het pensioenfonds, zo maakte PostNL gisteren bekend, is inmiddels teruggelopen tot 96 procent. De directie van PostNL houdt er rekening mee dat het honderden miljoenen zal moeten bijstorten om de dekkingsgraad weer op de vereiste 105 procent te brengen.

De slechte beursomstandigheden hebben nog een belangrijk, nadelig effect. Bij de splitsing kreeg PostNL ongeveer eenderde van de aandelen van TNT Express mee. De verwachting was toen nog dat ‘Express’ een groeiaandeel zou blijken te zijn voor beleggers. Maar sinds de boedelscheiding is de koers van TNT Express totaal in elkaar gezakt. Op de eerste dag van het aandeel op de Amsterdamse beurs, op 26 mei van dit jaar, noteerde TNT ruim 8 euro. Gisteren lag de waarde van het aandeel net iets boven de 5 euro.

Door de slechte beursprestaties van TNT moet PostNL nu honderden miljoenen afschrijven op zijn aandeel in TNT. Al eerder maakte het postbedrijf bekend dat het zo’n 400 miljoen euro had afgeboekt. Daar komt nu nog eens een impairment van 337 miljoen euro bij. De sterke waardedaling heeft een „enorme impact” op de financiële positie van PostNL, vertelt financieel directeur Bos. Het bedrijf moest dit kwartaal 313 miljoen euro verlies noteren, voornamelijk als gevolg van de afschrijving op het TNT-belang.

Bij de start als zelfstandig bedrijf, in mei van dit jaar, had PostNL de belangstelling geprobeerd te wekken door zich te presenteren als bedrijf dat elk jaar een stevig dividend zou uitkeren aan beleggers. Die verwachting kan PostNL nu niet waarmaken. „We varen een voorzichtige koers”, legt directeur Bos uit. „Ook qua dividendbeleid.” Volgens Bos was de huidige „turbulentie” op de financiële markten bij de splitsing niet te voorzien. „Hier heeft niemand rekening mee gehouden.” PostNL wil de komende maanden extra bezuinigen om de onrust op de beurzen het hoofd te bieden.

Een somber beeld, dus? Toch niet. PostNL zegt optimistisch te zijn over de vooruitzichten op de lange termijn. Het bedrijfsresultaat van het postbedrijf zal weliswaar lager zijn dan vorig jaar, maar hoger dan was verwacht.

PostNL verwacht nu dat de brutowinst (afgezien van wisselkoerseffecten en eenmalige baten en lasten) uitkomt boven de 170 miljoen euro die voor de splitsing was voorspeld. „We hebben altijd gezegd dat de resultaten eerst een dip zouden laten zien”, zegt Jan Bos.

Inmiddels loopt PostNL voor op de schema’s die van tevoren waren opgesteld. „Dat stemt ons positief.” Nog een meevaller. De OPTA heeft de vurig gewenste prijsverhoging goedgekeurd. Vanaf volgend jaar worden postzegels 4 cent duurder.

    • Steven Derix