Berlusconi wint budgetstemming, maar verliest meerderheid

Berlusconi en zijn ministersploeg tijdens de stemming.
Berlusconi en zijn ministersploeg tijdens de stemming. Foto Reuters /Tony Gentile

Het Italiaanse parlement heeft vanmiddag zoals verwacht de begroting van vorig jaar goedgekeurd. Belangrijker is dat de resultaten van de stemming blootleggen dat Berlusconi zijn meerderheid kwijt is.

Dat de Italiaanse jaarbegroting goedgekeurd werd, stond al min of meer vast. Gebeurde dat niet, dan konden nieuwe, broodnodige hervormingen namelijk niet doorgevoerd worden. De oppositie onthield zich van stemmen om de goedkeuring van de jaarrekening niet te dwarsbomen, maar tegelijkertijd aan te tonen wat de steun voor Berlusconi in het Huis van Afgevaardigden nog voorstelt.

De resultaten wijzen erop dat Berlusconi zijn absolute meerderheid nu kwijt is: 308 parlementsleden stemden voor, 321 onthielden zich van stemming en niemand stemde tegen.

Oppositieleider Pier Luigi Bersani liet na de uitslag weten dat Italië in de komende dagen het risico loopt afgesneden te worden van de financiële markten. Hij wil dat Berlusconi erkent dat hij zijn meerderheid kwijt is en nu zijn ontslag indient bij de president, anders dient hij een motie van wantrouwen in. Dat laat onze correspondent Bas Mesters weten via Twitter.

Twitter avatar BasMesters Bas Mesters Als Berlusconi zijn ontslag niet indient zal de oppositie een motie van wantrouwen indienen, stelt oppositieleider Bersani. Het debat loopt.

Berlusconi’s coalitiepartner Bossi liet eerder vanmiddag tegenover journalisten los dat hij de premier graag ziet opstappen omdat de druk vanuit politieke en economische hoek te groot is. Dat hoefde volgens hem echter niet van vandaag af te hangen.