Berlusconi vecht door tot het einde

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi stond vandaag onder ongekende druk om af te treden. Hij probeerde dissidente partijgenoten terug te halen in zijn kamp, in de aanloop naar een cruciale parlementaire stemming die rond half vier vanmiddag stond gepland.

Uit de stemming, formeel over de jaarbalans van 2010, moest blijken of zijn regering nog een meerderheid heeft. Rond het middaguur was dit onwaarschijnlijk. De leider van coalitiepartij Lega Nord, Umberto Bossi, zei dat Berlusconi „plaats moet maken” voor een andere politicus van de huidige regeringscoalitie. Bossi stelt Angelino Alfano, partijsecretaris van Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid, voor als nieuwe premier.

Gisteren gaf Berlusconi geen gehoor aan oproepen van zijn eigen partijgenoten om op te stappen. Hij wilde zien hoeveel steun hij nog in het Huis van Afgevaardigden heeft. „Ik wil mijn verraders in de ogen kijken”, aldus de premier. Daarna zou hij in overleg met Lega Nord en zijn eigen partijbaronnen beslissen wat te doen.

Volgens berichten in Italiaanse kranten vanochtend zou Berlusconi kunnen rekenen op 310 of 311 Kamerleden, terwijl hij er 316 nodig heeft voor de absolute meerderheid. Tekenend voor de politieke hoogspanning was vanochtend dat minister Giulio Tremonti van Financiën zich gedwongen zag de vergadering van ministers van Financiën in Brussel te verlaten. Als Kamerlid, wat hij ook is, moest hij de premier steunen.

Berlusconi’s pogingen om twijfelaars in het parlement een voor een bij zich te roepen, blijken minder succesvol dan bij eerdere vertrouwensstemmingen, die hij de afgelopen jaren allemaal overleefde.

„Hij heeft me uitgenodigd. Het is waar’’, zei Berlusconi’s afvallige partijgenoot Roberto Antonione tegen de krant Corriere della Sera. „Maar ik ga niet. Hoe zou ik kunnen? Hij zegt dat hij de verraders in de ogen wil kijken, maar ik ben geen verrader en zo’n uitspraak doet me geen plezier […] Het huis staat in brand en Berlusconi moet dat begrijpen.’’

Gisteren nam de steun voor Berlusconi verder af. Eerst confronteerden zijn eigen partijgenoten hem rond middernacht in een crisisvergadering met het verzoek terug te treden. Berlusconi weigerde.

Enkele uren eerder stuurde hij in Milaan minister Roberto Calderoli van Lega Nord naar huis, nadat deze hem had verzocht plaats te maken voor Berlusconi’s vertrouweling Gianni Letta of voor Angelino Alfano.

Berlusconi was op het moment van Calderoli’s bezoek in crisisoverleg met zijn kinderen, zijn advocaat en de topman van zijn bedrijf Mediaset, Fedel Confalonieri. Zijn kinderen, die zijn bedrijven Mediaset, Fininvest en Mondadori mede leiden, zouden hem hebben aangemoedigd stand te houden. Ze zijn zich ervan bewust dat Berlusconi’s bedrijven klappen op de beurs kunnen oplopen als hun vader ontslag neemt, zoals gisteren al bleek toen geruchten over zijn aftreden de ronde deden.

In het nieuws: pagina 4-5

Griekenland: pagina 2

Frankrijk: pagina 21

    • Bas Mesters