Berlusconi belooft af te treden

Berlusconi verlaat het Quirinaalpaleis na overleg met de Italiaanse president Giorgio Napolitano. Foto Reuters / stringer

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft vandaag toegezegd af te gaan treden. Dat deed hij in een gesprek met de Italiaanse president Giorgio Napolitano. De premier wil het parlement het pakket economische hervormingen nog laten goedkeuren en daarna vertrekken.

Berlusconi heeft zijn beslissing genomen voor het welzijn van het land en voor het vertrouwen op de financiële markten, zo liet hij weten in een telefoongesprek met een van zijn televiezenders.

http://youtu.be/eIL78u2kcJE

Berlusconi’s voorkeur gaat uit naar nieuwe verkiezingen, maar hij zei dat het aan de president is om hierover te beslissen. Het kantoor van de president zei dat Napolitano formatiegesprekken begint zodra Berlusconi is afgetreden. Een van de namen die het meest genoemd wordt om een overgangsregering te leiden is die van Mario Monti, voormalig Eurocommissaris voor competitie en mededinging.

Hervormingswet moet eerst worden aangenomen

Berlusconi heeft aangekondigd te vertrekken nadat het parlement de hervormingswet heeft goedgekeurd. De wet, bestaande uit een pakket maatregelen opgelegd door de EU, is hard nodig om Italië niet nog dieper in de financiële problemen te krijgen. De hervormingswet wordt voor 15 november behandeld in de Senaat. De vraag is echter wanneer het daadwerkelijke vertrek plaatsvindt, zegt onze correspondent Bas Mesters.

Niet alleen de Senaat moet akkoord gaan, de hervormingswet moet ook nog door de Kamer. Dat zou eigenlijk pas half december gebeuren, maar dat wordt nu versneld. Mijn inschatting is dat Berlusconi nog twee of drie weken aan zal bijven. Dit is een oplossing die hem de mogelijkheid biedt om op een nette manier weg te gaan. Hij voert nog een hervorming door en Italië kan ondertussen vooruit kijken. Wel kunnen er problemen ontstaan als hij niet wil mee werken aan het vormen van een nationale regering. Hij kan dat blokkeren zodat er verkiezingen komen, waardoor er nog een lange tijd een instabiele situatie zal zijn.”

Berlusconi raakte vandaag meerderheid kwijt

Vandaag stemde het Italiaanse parlement voor de goedkeuring van de jaarbegroting van vorig jaar, normaal gesproken een formaliteit. Maar voor Berlusconi werd de stemming een verkapte vertrouwensstemming. De oppositie onthield zich van stemmen waardoor bloot kwam te liggen hoe groot de steun voor de premier was. Toen bleek dat hij zijn absolute meerderheid kwijt was: 308 parlementsleden stemden voor, 321 onthielden zich van stemming en niemand stemde tegen.

De roep om het vertrek van Berlusconi werd de afgelopen dagen steeds luider. Italië kampt met een enorme staatsschuld en betaalt een recordrente op staatsobligaties. Steeds meer partijgenoten stapten over naar de oppositie en Berlusconi’s coalitiepartner, Umberto Bossi, zei vandaag nogmaals dat hij de premier graag zag opstappen.