Berlusconi pruttelt na op Facebook

Italiaanse premier zegt dat de geruchten over zijn aftreden ongefundeerd zijn.

Vandaag zal blijken hoeveel partijgenoten hem echt in de steek hebben gelaten.

Met het hoofd omlaag knokt de Italiaanse premier Silvio Berlusconi door tegen alles en iedereen die beweert dat hij op het punt staat om zijn functie neer te leggen. „De geruchten over mijn aftreden zijn ongefundeerd, liet hij gisteren op zijn Facebook-pagina weten.

Vanmiddag stemt het Huis van Afgevaardigden over de jaarrekening 2010. Dan moet blijken hoeveel van Berlusconi’s partijgenoten hem daadwerkelijk in de steek hebben gelaten, zoals in diverse media en door partijgenoten van Berlusconi wordt gesuggereerd. Berlusconi wil het met eigen ogen zien: „Als ik moet capituleren, zal ik dat in het parlement doen, met opgeheven hoofd, en naar de verraders kijken.”

De hele dag gonsde het gisteren over zijn aftreden. Giuliano Ferrara, hoofdredacteur van de Berlusconi welgezinde krant Il Foglio en speechschrijver van de premier, meldde rond het middaguur dat het ontslag van Berlusconi een kwestie van uren was, misschien zelfs minuten. De adjunct-hoofdredacteur van Libero, ook regeringsgezind, hoorde van een partijgenoot van Berlusconi dat de interne roep om onmiddellijk vertrek van de premier groot is, maar dat Berlusconi weigerde. De premier zou eerst nog wat zaken met zijn familie moeten regelen.

In de tussentijd spraken politieke leiders van diverse partijen koortsachtig met elkaar over de strategie in de stemming in het Huis van Afgevaardigden vandaag over de jaarrekening. Volgens diverse bronnen binnen zijn partij zou Berlusconi erop uit zijn om zijn vertrek iets chiquer te laten geschieden. Hij zou zijn partijgenoten zo ver willen krijgen dat ze hem nog één keer steunen, zodat hij de komende dagen de door Europa gevraagde hervormingswet door de Senaat kan leiden. Een minuut na aanname van dit hervormingspakket zou Berlusconi dan zijn ontslag aankondigen, aldus onder meer Ferrara.

Of dit scenario nog haalbaar is, moet vanmiddag blijken. Alles hangt af van het succes van het ultieme charmeoffensief dat de premier heeft geopend richting individuele Kamerleden en van het tegenoffensief van met name de christen-democratische partij UDC van Pierferdinando Casini. Zijn partij lijkt de grootste aantrekkingskracht uit te oefenen op spijtoptanten van Berlusconi’s partij.

Mocht Berlusconi vallen, dan zullen zijn partij en coalitiepartner Lega Nord waarschijnlijk aandringen op vervroegde verkiezingen in januari. Binnen Berlusconi’s partij wordt ook gespeculeerd over een met de christen-democraten verbrede coalitieregering onder leiding van Berlusconi’s vertrouweling Gianni Letta of Senaatsvoorzitter Renato Schifani.

De christen-democraten willen echter alleen een brede nationale regering waarin ook de centrum-linkse Democratische Partij is opgenomen. En de Democratische Partij werkt alleen mee als er een neutrale premier komt die voor iedereen verteerbaar is: dus niet Gianni Letta of Schifani. Met name ex-eurocommissaris Mario Monti wordt vaak genoemd als regeringsleider van een breed overgangskabinet dat de economische hervormingen en een wijziging van de kieswet zou moeten regelen.

Alle partijen mogen hun mening geven over hetgeen er na een val van Berlusconi moet gebeuren, maar uiteindelijk is het aan president Giorgio Napolitano om te bepalen wat de haalbaarste en veiligste weg voor Italië is. Hij zal daarbij terdege rekening houden met het effect van zijn keuze op de internationale markten en op het IMF en de Europese Commissie die Italië monitoren. Napolitano wordt in de huidige chaotische situatie beschouwd als de garantie tegen de uitbraak van totale chaos na de val van Berlusconi.

Een vertrek van Berlusconi, zo bleek gisteren, zal een positief effect op de beurzen hebben. Onmiddellijk na de aankondiging van Ferrara dat het een kwestie van uren of minuten was voordat Berlusconi zou terugtreden, schoten de aandelen omhoog. Direct na de ontkenning door Berlusconi kelderden ze weer.

    • Bas Mesters