Batman: de enige held met goede spellen op zijn naam

None

Game

Batman: Arkham City - Rocksteady Studio’s. Voor Xbox 360, PS 3 en 360, Windows 4

Batman is misschien wel de gewoonste superheld die er is. Hij heeft geen bijzondere krachten opgedaan in een mislukt experiment en is in tegenstelling tot Spiderman nooit gebeten door het beest waarvan hij de naam draagt. Batman is gewoon een rijke vrijgezel die midden in de nacht een cape aantrekt en op boeven jaagt.

Wat hem nog meer onderscheidt van zijn bovennatuurlijke collega’s: hij is momenteel de enige held met goede spellen op zijn naam. Arkham City is het vervolg op het in 2009 uitgekomen en geprezen Arkham Asylum, en de sterke lijn wordt voortgezet. De meeste vervolgen nemen geen risico met de succesformule. Ze schaven, slijpen en poetsen, maar laten de basis intact. Hier is daarentegen de gehele structuur omgegooid en uitgebouwd. Niet langer beperkt door de gevangenis waar het eerste deel zich afspeelde, krijgt de Fledermaus nu de volledige vrijheid om te gaan, zwiepen en staan waar hij wil. Daardoor is er nu eindelijk ook ruimte voor dat iconische Bat-Signal in de lucht.

Qua toon balanceert het spel behendig tussen camp en high drama. Ver verwijderd van de stoffen pyjama’s uit de jaren zestig, maar gelukkig ook niet zo serieus als de laatste films. Soms offert Arkham City wel het genot van participatie op ten faveure van spektakel; gevechten nemen de vorm aan van elegant gechoreografeerde vechtscènes waarbij een druk op de knop invloed heeft, maar impact mist. Een kleine kanttekening bij een super superheldenspel.

Rogier Kahlmann

    • Rogier Kahlmann