Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Journalistiek

Albayrak stapt naar de Raad voor de Journalistiek

Den Haag : 12 oktober 2011 Nurten Albayrak (rechts) tijdens het kort geding. Albayrak, de op non-actief gestelde bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), wordt mogelijk spoedig ontslagen door haar werkgever. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 12 oktober 2011 Nurten Albayrak (rechts) tijdens het kort geding. Albayrak, de op non-actief gestelde bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), wordt mogelijk spoedig ontslagen door haar werkgever. foto © Roel Rozenburg Nurten Albayrak vorige maand na het aanspannen van het kort geding. Foto NRC / Roel Rozenburg

Nurten Albayrak, de op non-actief gestelde topvrouw van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), stapt naar de Raad voor de Journalistiek. Ze wil dat de NOS op de vingers wordt getikt vanwege de reportage die de omroeporganisatie op zondagavond 18 september over haar heeft uitgezonden.

In de uitzending wordt Albayrak op basis van anonieme bronnen onder anderen “despotisch”, “een manipulator” en “iemand die constant verdeelt en heerst” genoemd. De NOS-uitzending was volgens Albayrak “grof”en “beledigend”, en bevatte ook de nodige feitelijke onjuistheden, zo verklaart ze tegenover NRC Handelsblad.

Albayrak stelt dat ze door de reportage op basis van anonieme bronnen grote schade heeft geleden. De reportage van de NOS zette een reeks gebeurtenissen in werking waardoor Albayrak op non-actief werd gesteld als bestuursvoorzitter, en hoogstwaarschijnlijk niet meer terugkeert bij het COA. Een poging om via de kortgeding rechter weer aan de slag te gaan, mislukte vorige maand.

Albayrak:

“Ik stap niet alleen naar de Raad voor de Journalistiek om hetgeen de NOS mijzelf heeft aangedaan. Ik vind ook dat het in dit land niet zo mag gaan. Juist van een publieke omroep mag je adequate berichtgeving verwachten. Zoals de NOS deze zaak heeft aangepakt, kun je iedereen kapot maken, iedereen tot de hielen afbreken. Ik wil voorkomen dat zo’n journalistieke aanpak de norm wordt in dit land.”

De NOS heeft zich destijds uitgebreid verantwoord voor haar journalistieke methode. De bronnen van de reportage durfden niet voor de camera te verschijnen, uit angst hun baan bij het COA te verliezen, aldus de NOS. Verder werden de verhalen over Albayrak door notulen, emails en “een hele rij andere bronnen” bevestigd, aldus de omroep.

Bekijk hier de reportage van de NOS.