Afscheid van Sheen: ex-vrouwen spugen op de doodskist van Charlie

Zijn karakteristieke bermuda en collegeshirt hangen aan een haakje achter de kist. Bij de begrafenis van Charlie, het personage van Charlie Sheen in Two and a half men, zit de zaal vol prachtige vrouwen. Ze willen hem herdenken om de soa die hij hen gaf of op gepaste wijze afscheid nemen. „Egoïstische zak”, kucht er één. Een ander eist een open kist: „Ik ben niet het hele eind gekomen om op een dichte kist te spuwen.”

Maar liefst 27 miljoen mensen keken in de VS naar de eerste aflevering van seizoen 9 van sitcom Two and a half men, nieuwsgierig als ze waren naar hoe Sheen zou worden uitgeluid door de makers die maandenlang een schandaalruzie met hem uitvochten. Na zijn ontslag bij de serie zocht Sheen steeds weer de publiciteit met merkwaardig gedrag. Vanavond zendt Veronica de eerste twee afleveringen uit.

Een andere vraag die de nieuwsgierigheid prikkelde, was hoe Sheens vervanger het zou doen: Ashton Kutcher, bekend van Punk’d en , That ’70s Show. Dat viel niet mee. Entertainment Weekly zette de aanval in: „Aflevering twee met Ashton Kutcher, kan het ons nog wat schelen?” Op de website reageerden 1.200 kijkers. Ze vonden dat de show zijn houdbaarheidsdatum had overschreden: „Kutcher is niet grappig.”

Een enkeling wees erop dat het de schrijvers zijn die falen, niet Kutcher. Diens personage, Walden Schmidt, is een internetmiljonair, die het strandhuis in Malibu overneemt en net als Charlie diens broer laat inwonen. Schmidt treurt om zijn vrouw die hem verliet omdat hij „de emotionele rijpheid van een twaalfjarige” heeft. Dat is een belediging van twaalfjarigen, want deze Schmidt is echt een te simpele ziel – en dat wil wat zeggen, want Amerikaanse sitcoms worden per definitie bevolkt door kinderlijke idioten. Schmidt belt zijn ex om te vragen wat voor shampoo hij ook alweer gebruikt en kan nog geen restauranttafel reserveren.

De hoerenlopende cokesnuiver Charlie was slim, vrijgevochten en bijdehand. Kutcher moet het hebben van zijn uiterlijk – hij toont al direct zijn naakte torso. Maar scherpe oneliners vervangen door een leuk smoeltje is geen goed idee bij comedy.

Two and a half menVeronica, 20.30-21.25 uur

    • Ron Rijghard