AFM waarschuwt beleggers voor malafide vastgoedfondsen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor beleggen in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Deze fondsen informeren de belegger niet goed, waardoor de belegger ‘in feite wordt misleid en voorgelogen’. Van de 85 onderzochte partijen worden er 25 als zeer risicovol aangemerkt, zo meldt de AFM vanochtend.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor beleggen in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Deze fondsen informeren de belegger niet goed, waardoor de belegger ‘in feite wordt misleid en voorgelogen’. Van de 85 onderzochte partijen worden er 25 als zeer risicovol aangemerkt, zo meldt de AFM vanochtend.

De AFM houdt verscherpt toezicht op niet-beursgenoteerde vastgoedbeleggingen. Daaruit blijkt dat veel fondsen deelnemers niet correct informeren over de waardering van beleggingsvastgoed, vastgoedfraude en het aantal faillissementen. De AFM onderzoekt momenteel de gang van zaken bij acht vastgoedfondsen.

Samen met de Belastingdienst en De Nederlandsche Bank werkt de AFM samen om vastgoedfondsen preventief te onderzoeken en eventueel aan te pakken. De zo verkregen inzichten worden ook beschikbaar gesteld aan beleggers via de ‘vastgoedrisicoradar’.

    • Pim van den Dool