Aardgasbaten leveren een recordbedrag op

Volgens minister Verhagen levert aardgas ons land volgend jaar 14 miljard euro op. Het gasveld in het Groningse Slochteren is echter voor tweederde leeg.

Nog nooit leverde aardgas Nederland zoveel geld op als komend jaar. Dat schreef Maxime Verhagen (Economische Zaken, CDA) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister denkt dat gaswinning in 2012 een recordbedrag van 14 miljard euro opbrengt, zo schreef de Telegraaf gisteren, die als eerste over de brief van de minister berichtte.

De krant meldt dat hoewel het gasveld bij het Groningse Slochteren reeds voor tweederde leeg is, op ander gebieden juist vooruitgang wordt geboekt met gaswinning. Die winst zou vooral zitten in het transporteren van gas in Europa. Daarin is een voorname rol opgeëist door Nederland.

Een „actief beleid” op het doorvoeren van gas zou ervoor zorgen dat de Nederlandse Staat volgend jaar een recordopbrengst kan noteren. De afgelopen drie jaar zijn „forse stappen vooruit gezet”, aldus Verhagen in de brief.

Nederland transporteert en verhandelt meer gas en heeft de opslagcapaciteit vergroot. De productiecapaciteit steeg van 16 miljoen kubieke meter in 2009 naar 37 miljoen kubieke meter in 2010. En de Gasunie heeft een aandeel van 9 procent in een gasleiding van Rusland naar Duitsland. Deze leiding wordt vandaag voor het eerst in gebruik genomen. (NRC, Novum)