Zo verdeel je een waterbuffel

A volunteer equally divides slaughtered water buffalo and goat meat on the floor of the Jami Roudhotul Falah mosque for distribution to devotees during the celebration of Eid al-Adha, the feast of sacrifice, in Jakarta on November 6, 2011. Islam's second biggest annual festival is celebrated by Muslims worldwide to commemorate the willingness of Abraham to sacrifice his son Ismail as an act of obedience to God, before God intervened to provide him with a cow to sacrifice instead. AFP PHOTO / ROMEO GACAD
A volunteer equally divides slaughtered water buffalo and goat meat on the floor of the Jami Roudhotul Falah mosque for distribution to devotees during the celebration of Eid al-Adha, the feast of sacrifice, in Jakarta on November 6, 2011. Islam's second biggest annual festival is celebrated by Muslims worldwide to commemorate the willingness of Abraham to sacrifice his son Ismail as an act of obedience to God, before God intervened to provide him with a cow to sacrifice instead. AFP PHOTO / ROMEO GACAD AFP

Een man spreidt het vlees van een even daarvoor geofferde waterbuffel en meerdere geiten uit op de vloer van de Jami Roudhotul Falah-moskee in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Het vlees zal daarna eerlijk worden verdeeld onder de gelovigen die de moskee bezoeken ter ere van het Offerfeest dat daar gisteren is begonnen. Moslims herdenken de bereidwilligheid van profeet Ibrahim om zijn zoon te offeren voor God. Elke moslimfamilie die het kan betalen, slacht daarom een dier en geeft een deel van het vlees weg.

Niet uiterst hygiënisch, zo op de grond– zie het verhaal op de Zin-pagina, pagina 21 – maar waarschijnlijk het enige oppervlak groot genoeg voor die hoeveelheid vlees.

Op andere beelden uit de serie, gemaakt door fotograaf Romeo Gacad, is te zien hoe vrijwilligers de geiten en waterbuffel hebben geslacht. De waterbuffel heeft zich, zo is op een van de foto’s te zien, flink verzet tegen zijn lot.

De slachtingen zelf vonden plaats op straat voor de moskee en onder het toezicht van meerdere nieuwsgierigen. Tijdens de slacht werd door de vrijwilligers een gebed opgezegd.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad